E-cigarete roditelja mogu povećati sklonost ekcemu kod djece

Freepik
Baš kao što cigarete podrazumijevaju loš utjecaj na okolinu onih koji puše, posebno djecu, čini se da i e-cigarete sa sobom nose određenu dozu opasnosti.
Vidi originalni članak

Nakon što već desetljećima znamo da su cigarete štetne kako za one koji puše, tako i za one koji se nalaze u njihovoj okolini, postali smo daleko oprezniji – a mnogi su taj oprez pretvorili u prestanak pušenja. No, onda su se pojavile elektronske cigarete, pa su se mnogi objeručke prihvatili novog trenda – pušenja koje nije štetno.

 

Hrvatski dan nepušenja Djeca pušača nose nikotin na rukama, a i e-cigarete su opasnije nego što misliš

Ipak, sve što je lijepo kratko traje, pa je tako bilo i s osjećajem onih koji su mislili da mogu bez ikakvih posljedica pušiti elektronske cigarete. Naravno, niti ovaj oblik pušenja nije bez posljedica i nije bezopasan niti - zdrav. Mnogi štetni utjecaji se još uvijek ne znaju i nisu poznati, pa će otkrivanje tih podataka potrajati još dugo.

No, nova istraživanja sugeriraju da mama ili tata koji puše elektronske cigarete kod kuće mogu uzrokovati ekcem kod svog djeteta.

U studiji koja je uključivala podatke iz više od 35 000 kućanstava u SAD-u, djeca čiji je roditelj koristio e-cigarete imala su 24% veće izglede za ekcem (poznat i kao atopijski dermatitis) od djece s dvoje roditelja koji ne puše e-cigarete.

„Naši rezultati sugeriraju da je korištenje e-cigareta roditelja povezano s pedijatrijskim atopijskim dermatitisom“, zaključio je tim predvođen dr. Golara Honari, kliničkom izvanrednom profesoricom dermatologije na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji.

Njezin tim objavio je svoje rezultate istraživanja prije nekoliko dana u časopisu JAMA Dermatology.

Prema istraživačima, postoje utemeljene činjenice koje podupiru ideju da bi izloženost toksinima koji se emitiraju u parama e-cigareta mogla izazvati promjene na dječjoj koži.

Prethodne laboratorijske studije su pokazale povećani oksidativni stres u ljudskim keratinocitima i trodimenzionalnim modelima kože izloženim tekućini za e-cigarete i ostacima aerosola, istaknuli su znanstvenici. Keratinociti su stanice koje čine oko 90% vanjskog epidermalnog sloja kože.

„Pretpostavljamo da je sekundarno izlaganje e-cigaretama povezano sa sličnom reakcijom među djecom, odnosno povećava rizik od atopijskog dermatitisa“, napisao je tim sa Stanforda.

Tijekom istraživanja znanstvenici su ustanovili da su djeca koja su bila izložena roditeljskom dimu e-cigarete imala 24% veću vjerojatnost da će imati ekcem u usporedbi s onom koja nisu bila izložena. To je vrijedilo čak i ako je roditelj također pušio tradicionalne cigarete u kući.

Tim sa Stanforda brzo je istaknuo da studija nije osmišljena da dokaže uzročno-posljedičnu vezu. Međutim, ovaj preliminarni pogled na učinak vapinga na zdravlje dječje kože bio je potreban, „s obzirom na eksponencijalno rastuću prevalenciju korištenja e-cigareta i njihovu neistraženu povezanost sa zdravljem članova obitelji u blizini“, istaknuli su voditelji istraživanja.

 

Neočekivano Vejpanje nije štetno za trudnice i plod?! Tako tvrdi istraživanje, ali…

Posjeti missMAMA