Prerano se budi i izluđuje te? Uz ove će trikove tvoje dijete (možda) ujutro ostati duže u krevetu

Freepik
Ako se djeca prerano bude, to ih može učiniti umornima i nervoznima i tijekom ostatka dana, a ni nama roditeljima zasigurno nije ništa bolje! Dobar san je presudan, pa je podučavanje naše djece pravilnom načinu buđenja i spavanja izuzetno važno.
Vidi originalni članak

Ako i tvoj mališan ustaje iz kreveta u cik zore, vrlo vjerojatno se osjećaš kao da vodiš već unaprijed izgubljenu bitku. No, dobra je vijest da postoji nekoliko stvari koje možeš učiniti kako bi spriječila da se tvoje dijete probudi prerano ujutro.

Budi li se tvoje dijete u 5 sati ujutro?

Jedna je stručnjakina podijelila najvažnije savjete koji će navesti tvojeg mališana da ujutro ostane u krevetu. Doktorica Sharryn Gardner, pedijatrica, otkrila je da djeca iz nekoliko razloga imaju tendenciju ranog ustajanja.

„Njihovi su "tjelesni satovi" prilagođeni ranom spavanju i ranom ustajanju.  Kada se probude, vjerojatno će htjeti da i ti ustaneš! Do druge godine djeca bi trebala spavati između 11 i 14 sati dnevno", kazala je doktorica te dodala:  “I mlađima od 5 godina još uvijek treba do 12 sati. Mala djeca koja idu u krevet prije 21.30 u pravilu bolje spavaju i noću se rjeđe bude".

Tablica spavanja U koliko sati djeca trebaju ići spavati? Pogledaj tablicu spavanja prema dobi....

Kako "natjerati" dijete da ujutro ostane u krevetu?

Prije svega, doktorica naglašava da je važno svesti na minimum stvari koje bi mogle probuditi dijete prije nego što je ono spremno za buđenje. Jedan od savjeta jest i ulaganje u zavjese za zamračivanje. "To može biti vrlo korisno za uspavljivanje djece ljeti kad je vani još uvijek svjetlo, a zaustavit će i sunce koje ih potencijalno budi u zoru", pojašnjava.

Bijela buka

Doktorica je također preporučila korištenje uređaja za bijelu buku, kako bi djecu dulje zadržali u krevetu. Sigurno si već čula za bijelu buku, a ako nisi, riječ je o umirujućem, jednoličnom zvuku koji eliminira sve druge zvukove i tako vam pomaže utonuti u san. "Uređaji za bijelu buku također mogu biti od velike pomoći u ublažavanju zvukova kućanstva ili zvukova izvan kuće (idealno za maskiranje pjevanja ptica u 4:30 ujutro!)", tvrdi doktorica.

Temperatura u sobi

Pedijatrica je kazala i da je  temperatura u sobi ključna da bi tvoje dijete ostalo duže u krevetu. Objasnila je da spavaće sobe ne bi trebale biti prevruće ili hladne, jer mogu uzrokovati češća ili prerana buđenja. „Ljeti tihi ventilatori i lagane plahte umjesto teških pokrivača mogu osigurati da djeca bolje i udobnije spavaju", kazala je. "Također, držanje zavjesa zatvorenih tijekom dana može pomoći da sobe ostanu svježe i ugodne za spavanje."

Popodnevno drijemanje može biti loše!

Ipak, dodala je da je dosljedna rutina spavanja presudna ako pokušavaš postići da tvoj mališan ostane duže u krevetu. Bez kvalitetne rutine, dr. Sharryn kaže da će dijete imati lošiju kvalitetu sna.

Šećer i predug boravak pred ekranima narušava kvalitetu sna. Izbjegavanje kofeina, šećera i ekrana u satima prije spavanja poboljšat će kvalitetu sna, kao i puno svježeg zraka, prirodnog svjetla i vježbanja tijekom dana, objašnjava dr. Sharryn.

Također, vrlo je važno da dijete ne drijema previše tijekom dana jer se može probuditi u ranim satima - što znači manje spavanja za vas!  „Duljina i učestalost drijemanja trebali bi se smanjivati ​​kako bebe stare, često se krećući s 2-3 sata na dan samo na samo jedan sat popodne. Predškolci i dalje mogu imati koristi od popodnevnog drijemanja, no, nije ih dobro tjerati ukoliko im se ne spava. Dovoljna su razdoblja smirenosti i tišine tijekom poslijepodneva", zaključuje doktorica.

potvrdilo istraživanje Tate puno brže reagiraju kad je u pitanju provjera beba?

Uvođenja novih strategija

Doktorica također predlaže uvođenje novih strategija za navođenje mališana da ujutro ostane u krevetu. Rekla je da za starije mališane možemo pokušati staviti kutiju posebnih 'jutarnjih igračaka' pokraj njihovog kreveta i objasniti da su to igračke s kojima se mogu igrati ako se probude prije mame ili tate.

"Ovo može djecu potaknuti djecu na samostalnu igru svako jutro" rekla je dr. te dodala:  „Možete pokušati prekriti sat u njihovoj sobi papirom i izrezati mali kvadrat iznad broja 6 ili 7, ovisno o vremenu do kojeg bi trebali ostati u krevetu. Tada svom djetetu možete objasniti da još nije vrijeme da ustane. Ova metoda može pomoći djeci da razumiju da je ustajanje iz kreveta povezano s određenim vremenom, a ne kad se prvi put probude."

Iako možemo učiniti sve da dijete uvedemo u rutinu dobrog spavanja, doktorica priznaje da je malo vjerojatno da ćemo energično, razigrano i uzbuđeno dijete do dugo zadržati u krevetu nakon što se probudi. Također, doktorica je objasnila da se obrasci spavanja u beba i mališana brzo mijenjaju. Stoga, ako tvoji mališani prolaze kroz razdoblje vrlo ranog ustajanja, ne trebaš paničariti!  Doktorica poručuje da takva razdoblja neće trajati vječno, a savjeti i ideje iz ovog članka mogu ti biti od koristi.

veseli nas! ponekad... Vikendom te to sigurno ne tješi, ali dokazano je: djeca ranoranioci uspješnija su u životu

 

 

Posjeti missMAMA