'Dječje' pahuljice sve su nezdravije kroz godine – masnije su, slađe i manje hranjive
Jutro – barem ono tijekom radnog dijela tjedna - nije vrijeme za smišljanje finih, slasnih doručaka i kompliciranja. Kad uspiješ postići da se svi na vrijeme probude, obave jutarnju higijenu i krenu na vrijeme u vrtić/školu, smatraš da je to i više nego dovoljno. A još negdje treba ubaciti doručak! Naravno da će to biti najjednostavnija varijanta.
Pahuljice klinci itekako vole, posebno ako su namijenjene baš njima – u boji, simpatičnih oblika i slično. Pa dobro, namijenjene su djeci, vjerojatno su i zdrave. Hm – ili možda nisu? Jedno nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da su pahuljice za djecu, koje zapravo nikad nisu bile posebno zdrave, sve nezdravije – sve su slađe, masnije i manje hranjive.
U studiji objavljenoj u JAMA Network Open, istraživači sa Sveučilišta Kentucky i Državnog sveučilišta Louisiana kažu da su analizirali nutritivnu vrijednost žitarica između 2010. i 2023. - posebno onih namijenjenih djeci u dobi od 5 do 12 godina.
U tih 13 godina lansirano je 1200 žitarica, što uključuje nove proizvode, nove formulacije i nova pakiranja. Istraživači su otkrili da se tijekom tog vremena ukupna masnoća po porciji povećala u prosjeku za 33,6% kod tih marki žitarica.
Sadržaj natrija povećao se za 32,1% - sa 156,0 mg na 206,1 mg. Preporučena dnevna porcija natrija za djecu u dobi od 5 do 8 godina manja je od 1500 mg, a za djecu u dobi od 9 do 13 godina manja je od 1800 mg, prema klinici Mayo.
Ukupni ugljikohidrati ostali su relativno stabilni - s prosjekom od 27,32 g u 2010. i 28,45 g u 2023. No, sadržaj šećera povećao se za 10,9%. S druge strane, proteini i dijetalna vlakna - dva neophodna nutrijenta - smanjili su se.
Shuoli Zhao, koautor studije, rekao je u izjavi za CBS News da je doručak ključan obrok za djecu i utječe na njihovu energiju i koncentraciju za učenje tijekom dana.
„Ako uobičajeni izbor za doručak poput žitarica u svojim najnovijim verzijama pokazuje trend niže nutritivne kvalitete, kao što naša studija sugerira, to potencijalno otežava roditeljima da osiguraju zdrav početak dana za svoju djecu“, rekao je Zhao. „Također smatram da ovi nalazi doprinose široj raspravi o cjelokupnom 'prehrambenom okruženju' kojem su djeca izložena, jer često radne obitelji mogu imati ograničeno vrijeme za kupovinu namirnica, što dovodi do nenamjernih ne baš optimalnih odluka u izboru hrane.“
Zhao je rekao da je ono što je dostupno na policama supermarketa važno i nada se da će istraživanje potaknuti razgovor o tome kako dionici prehrambene industrije mogu stvoriti zdravije opcije za djecu. Zhao je odbio podijeliti koje su marke proučavane i koje su pokazale najveći pad nutritivne vrijednosti.