Djeca sve kasnije počinju govoriti

Thinkstock
Sudeći prema najnovijim istraživanjima djeca sve kasnije počinju govoriti, a i sporije ovladavaju pokretima
Vidi originalni članak

Prema istraživanju, u Velikoj Britaniji svaka četvrta osamnaestomjesečna beba ne govori 20 riječi koliko iznosi minimum po međunarodnom standardu.

Ovo je europski trend jer je uočeno da svako šesto dijete (od toga četvrtina dječaka) ne govori ni s dvije godine. Psiholozi su ovaj novi trend nazvali "lijenost u izražavanju" i ističu da svako dijete ima svoj ritam razvoja.

razvojna disfazija Kako prepoznati da je dijete 'kasni progovarač'?

Primijećeno je i sporije razvijanje pokreta kod djece, za što je razlog zastoj u psihomotornom razvoju djeteta. Ovo je ipak, prema tvrdnjama stručnjaka, greška roditelja jer su sve zauzetiji i ne posvećuju djeci dovoljno pažnje.

Kao veliki krivac za kasniji razvoj jezika i psihomotornih sposobnosti spominje se televizija. Iako se roditelji trude da djeca često ne sjede pred televizorom, ovaj uređaj se toliko "udomaćio" da je to gotovo nemoguće provesti u djelo.

Jezično-govorni razvoj Vodič kroz razvoj govora od rođenja do početka škole

Mnogi roditelji ostave upaljen TV pred djetetom kako bi imali malo mira ili da bi završili kućne poslove. Naravno, televizija ne odgovara na poticaje koje dijete daje i nema emocije.

Posjeti missMAMA