Šestogodišnjaci mogu imati različite zdravstvene probleme zbog pretilosti

Shutterstock ;Djeca od šest godina mogu imati raznih zdravstvenih problema zbog pretilosti
Pretilost je jedna od češćih bolesti 21. stoljeća koja dugoročno predstavlja osnovu za razvitak teških kroničnih oboljenja
Vidi originalni članak

Svjetska federacija za pretilost (WOF) upozorava da će do 2030. godine više od 250 milijuna djece i tinejdžera biti pretilo, a taj problem rasprostirat će se na čak 191 država svijeta. Najgora situacija biti će u Kini gdje će po prognozi WOF-a u za desetak godina živjeti 61,9 milijuna pretilih osoba starijih od pet, a mlađih od 19 godina. Nakon Kine, crne prognoze sele u Indiju koja bi se mogla suočiti sa 27,4 milijuna predebele djece i mladih.

Na popisu u 'The Childhood Obesity Atlasu' se među 191 državom našla i Hrvatska za koju su predvidjeli da će do 2030. godine imati 108,427 pretilih osoba starih od pet do 19 godina. Od te brojke 64.825 se odnosi na dob od 10 do 19 godina, a 43.602 na djecu staru od pet do devet godina.

Novo istraživanje 

Djeca s prekomjernom tjelesnom težinom imaju veću vjerojatnost da će razviti više zdravstvenih problema u odnosu na svoje vršnjake prosječne težine te, baš kao i odrasli, ni djeca s prekomjernom tjelesnom težinom nisu zdrava koliko bi mogla biti.  Novo istraživanje provedeno u Danskoj na gotovo 1000 djece utvrdilo je da djeca s prekomjernom tjelesnom težinom imaju višu razinu šećera u krvi čak i prije nego što krenu pohađati osnovnu školu. Danska studija objavljena je u časopisu Science Direct, gdje je cjelokupna metodologija objašnjena u potpunosti.

Istraživanje je provedeno na 335 djece u dobi od 2.5 do 5 godina. Ostalih 657 djece već je pohađalo osnovnu školu i imalo je od 6 do 8 godina. Od djece predškolske dobi, 13.7 posto je klasificirano kao pretilo, kao i 13.6 posto djece školske dobi. Istraživači su analizirali rezultate krvnih pretraga i drugih prikupljenih podataka kako bi utvrdili može li prekomjerna tjelesna težina uzrokovati zdravstvene probleme kod male djece.

istraživanje Zabrinjavajuće: 35% djece u Hrvatskoj ima problem s debljinom

Razlike kod predškolaca i školaraca

Kod djece predškolske dobi, istraživači su utvrdili da su kardiometabolički pokazatelji rizika vrlo mali. Nije bilo značajne razlike i djeca ove dobi bila su istog zdravlja bez obzira na tjelesnu težinu. Rezultati su bili drugačiji kod djece školske dobi jer su njihovi markeri kardiometaboličkog rizika bili osjetno viši. Sva ova djeca su godinu dana kasnije prošla iste pretrage, a rezultat je pratio isti trend. Ali ovog puta postotak djece s prekomjernom tjelesnom težinom porastao je s 13 na 17 posto. Brojke se nisu promijenile kod djece predškolske dobi. Ova studija je važna jer pretilost u ranom djetinjstvu ukazuje na to da se taj problem uglavnom zadržava i kad djeca odrastu.

Pretilost za sobom nosi rizike od visokog krvnog tlaka, povišene razine kolesterola, poteškoća sa disanjem, problema sa kostima i zglobovima, dijabetesa tipa 2 itd. Kod pretile djece je šansa da će takva biti i kao odrasle osobe vrlo velika, a to je nešto što bi im moglo skratiti život.

Brza hrana je prelako dostupna djeci

Prehrambene i druge životne navike današnje djece su izuzetno loše, kažu stručnjaci. Brza hrana im je lako dostupna, sve više sjede pred ekranima, malo hodaju... Stručnjaci upozoravaju da će pretilost populacije toliko preplaviti zdravstvene usluge da se mnoge zemlje neće moći nositi s tolikom potražnjom lijekova.

pretilost Zašto djeci ne biste trebali davati slatkiše kao nagradu?

 

Posjeti missMAMA