Dijete ima ispad bijesa u trgovini? Ovu grešku ne smiješ napraviti

Shutterstock ; Što nikada ne smiješ raditi kad dijete ima ispade bijesa
Saznaj što nikada ne smiješ napraviti kad dijete ima ispade bijesa
Vidi originalni članak

Užurbano hodate po supermarketu, opskrbljujete se potrebnim namirnicama, kada odjednom tvoje dijete legne na pod i počne vrištati iz petnih žila, jer želi nešto što si mu zabranila. Potom vas svaki drugi kupac pogledava, a ti samo želiš da vas zemlja proguta kako bi izbjegla sve te osuđujuće poglede. Ako ti je ova priča poznata, ne trebaš se brinuti! Događa se svima, a rješenje postoji. Savjetnica za dječje ponašanje, autorica knjiga i komunikologinja Elizabeth O'Sheam ima korisne savjete što učiniti u tom trenutku.

Jedna od najvećih grešaka koje roditelji čine u tom trenutku jest da pokušavaju udovoljiti djetetu kako bi ga jednostavno umirili ili ušutkali. U razgovoru s Mirror, Elizabeth, majka četvero djece, je objasnila: "Ako dijete ima ispad bijesa, moraš mu reći ' Žao mi je, možda si mislio/la da ćeš plakanje dobiti što si naumio/la samo zato što si odlučio plakati i vrištati u dućanu. Međutim, sada ne možeš dobiti ono što želiš."

temper tantrum 3 najgore stvari koje možeš napraviti kod ispada bijesa

Elizabeth savjetuje da roditelji nikada, baš nikada ne kupe ili daju djetetu ono što želi u trenutku ispada bijesa. "Ako popustiš, hraniš taj bijes i to će se ponoviti sljedeći put jer dijete misli da samo moram pojačati svoje ponašanje i vrištanje, dok mu mama ili tata ne daju ono što želi." Također, roditelji bi u toj neugodnoj situaciji trebali ostati smireni, unatoč izazovnim okolnostima. "Kad svi gledaju, tada je najteže ostati smiren jer je cijela situacija zaista neugodna. Ponekad bi sprječavanje bijesa bilo puno bolje od suočavanja s istim. No, roditelji moraju ostati staloženi i čvrsti u svojim granicama." 

Ako dijete često ima ispade bijesa, od pomoći može biti razgovor prije odlaska u trgovinu. "Ako znaš da tvoj mališan često ima ispade bijesa kada ste u trgovini ili na nekom drugom javnom mjestu, pokušaj prethodno razgovarati s njim. Reci mu nešto poput 'Idemo u trgovine kasnije, što ćeš morati učiniti? Kako ćeš se sjetiti ostati blizu kolica? Ako prođemo pored police sa slatkišima koje je pravilo? Pa hoćemo li onda kupovati slatkiše? Ne, tako je. Ako stvarno budeš dobar u supermarketu, što možete pojesti na putu kući? '

"Dakle, preduhitri njegovo ponašanje i neposredno prije nego što uđete u supermarket, provedite pola minute samo razgovarajući. U slučaju da dijete ipak ima ispade bijesa u dućanu, pričekaj nekoliko minuta,  a zatim samo sjedni kraj  djeteta. Nemoj odlaziti i prijetiti da ćeš ga ostaviti jer time šalješ poruku da se ne možeš i ne uspijevaš nositi s djetetovim lošim ponašanjem. Dijete će ustati i slijedit će te, ali neće naučiti lekciju", zaključuje O'Sheam. 

razvoj djeteta Ovo su razlozi zašto su ispadi bijesa korisni za dijete

Posjeti missMAMA