Alergija na jaja izaziva crvenilo i ljuštenje kože

Thinkstock
Djeca koja su alergična na jaja trebaju iz prehrane izbaciti i proizvode koji ih sadrže. Saznajte koji su to te kako napraviti domaću zamjenu za jaja!
Vidi originalni članak

Alergija na jaja najčešće se javlja u ranoj dječjoj dobi, no većina djece ju preraste do pete godine. Naravno, kao i kad su u pitanju druge alergije, glavni čimbenici rizika za pojavu alergije na jaja su pozitivna obiteljska anamneza te postojanje drugih alergija i atopijskog dermatitisa.

Alergijska reakcija na jaje najčešće se manifestira kao ekcem, no u teškim slučajevima može se javiti teško disanje pa i anafilaksija. 

Kada se govori o alergiji na jaja, često se spominju različite reakcije na bjelanjak i žutanjak, pa iako je alergija na bjelančevine bjelanjka puno češća, alergija na jaje podrazumijeva eliminaciju cijelog jaja i svih proizvoda koji ih sadrže.

reakcije na hranu 4 namirnice koje najčešće uzrokuju alergije kod djece

Koji su sve proizvodi zabranjeni?

Stoga, osim konzumacije jajeta, u prehrani djece koja su alergična na jaje potrebno je izbjegavati i proizvode kao što su tjestenina s jajima, keksi, kolači, deserti, kreme, majoneza, gotova jela od mljevenog mesa i drugi proizvodi koji u svom sastavu imaju jaja ili ovoalbumin, bjelančevinu jajeta.

Budući da ovakva prehrana zahtijeva oprez i dodatni angažman, tržište nudi širok asortiman prehrambenih proizvoda koji ne sadrže jaja, kao i proizvoda koji se mogu koristiti kao zamjena za jaja.

U kontekstu lakše pripreme jela često se za zamjenu jajeta koristi smjesa vode, ulja i praška za pecivo (npr. za jedno jaje zamjena je 1,5 žlica vode, 1,5 žlica ulja, 1 žlica praška za pecivo).

Posjeti missMAMA