8 slastica domaćih food blogera koje će oduševiti tvoje klince
Ako misliš da se u tebi ili oko tebe krije prava gastro zvijezda, prijavi sebe ili frendice na nagradni natječaj Gastro zvijezda i dokaži da si najbolji foodie bloger regije! Ili barem followaj Gastro.hr - ima super fotki i recepata.
Torta od naranče i pudinga
Sastojci:
- 100 g badema
- 1 naranča
- 120 g šećera
- 3 jaja
- ½ praška za pecivo
- prstohvat soli
- vanilin šećer
Krema:
- 1 puding od čokolade
- 1 instant želatina
- 400 ml soka od naranče (cijeđeni ili kupljeni)
- Šećer po potrebi
Priprema:
1. Naranču staviti kuhati u vodu, kuhati 15 minuta, zatim ju ohladiti, razrezati na pola i očistiti od koštica. Izvaditi unutrašnjost naranče i izblendati ju u pire.
2. Bademe samljeti u blenderu u ne baš sasvim sitni prah, malo grublje. Pola šećera pomiješajte s jajima i aromama, a pola pomiješajte s bademom i praškom za pecivo. Spojite sve sastojke naizmjenično, dodajući i pripremljeni pire od naranče.
3. Peći u malom kalupu promjera 18 cm na 160-180 stupnjeva (ovisi o pećnici) oko 45 minuta, pazite da biskvit ne potamni. Također, smjesa za biskvit će biti nešto rjeđa, ali ne brinite, pečenjem će se formirati u biskvit.
4. Kremu pripremite na taj način da koristite puding od čokolade. Skuhajte ga prema uputama i prelijte preko biskvita. Kada se puding ohladi na torti, uzmite instant želatinu i pratite upute na pakiranju. Dakle, 400 ml soka od naranče pomiješajte sa instant želatinom i miksajte bez prekida 1-2 minute. Zatim stavite na tortu i ostavite da se ohladi 4 sata.
Recept je preuzet s bloga Matea's Kitchn Stories
Keksi od kikirikija
Sastojci:
- 115 g kikiriki maslaca
- 30 g šećera
- 1 jaje
- 1 kapljica ekstrakta vanilije
- 120 g zobenog brašna
- na vrh žličice soda bikarbone
- prstohvat soli
- + čokoladne kapljice
Priprema:
1. Kikiriki maslac i šećer miksajte ručnim mikserom dok se smjesa ne sjedini. Zatim dodajte jaje i ekstrakt vanilije i nastavite miksati još minutu-dvije.
2. Dodajte suhe sastojke i dobro ukomponirajte u smjesu, te po potrebi nastavite mijesiti sve s rukom. Na pleh obloženom papirom za pečenje poredajte keksiće koje ste oblikovali rukama (prvo u kuglicu koju zatim lagano spljoštite i formirate keks) te na svaki utisnite nekoliko čokoladnih kapljica.
3. Pecite kekse u pećnici zagrijanoj na 180º oko 15 minuta. Znat ćete da su gotovi ako su rubovi dobili vrlo laganu smeđu boju, a dno im je skroz pečeno.
Savjet: Umjesto čokoladnih kapljica grubo nasjeckajte tamnu čokoladu i umiješajte u sirovu smjesu za kekse. Isto tako, gotove kekse bez čoko kapljica možete i dopola umočiti u otopljenu čokoladu.
Recept je preuzet s bloga Chiarin tanjurić
Zdravi muffini s breskvama, šljivama i orasima
Sastojci za 8 muffina:
- 200 g integralnog brašna
- prstohvat soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 1⁄2 žličice cimeta
- ribana korica 1⁄2 limuna
- 1 jaje
- 175 g jogurta
- 50 ml maslinovog ulja
- 30 g meda
- 2 šake krupno sjeckanih oraha
- 4-5 šljiva
- 1-2 breskve
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za muffine obložite košaricama. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, u drugoj mokre, a voće operite i nasjeckajte na promjer cca 1 cm. Ja breskve nisam gulila – ako želite možete.
2. Sjedinite sve sastojke i umiješajte voće i orahe. Pazite da pomiješate samo koliko je potrebno da se sve dobro poveže, ne smijete premiješati smjesu jer će muffini biti žilavi.
3. Napunite košarice za muffine gotovo do vrha. Najlakše ih je puniti pomoću grabilice za sladoled kako biste u svaku košaricu stavili istu količinu smjese.
4. Pecite 25-30 minuta tj. dok čačkalica koju ste uboli u muffin ne izađe čista. Poslužite tople ili hladne.
Recept je preuzet s bloga Like Chocolate
Mramorni kruh od banane
Sastojci:
- 140 g brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- ½ žličice soli
- 55 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 2 zrele banane, zgnječene
- 40 ml mlijeka
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 mahuna vanilije, ostrugane sjemenke
- 1 žlica kakaa u prahu
Postupak:
1. Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol.
2. U drugoj posudi, električnim mikserom, umutite maslac i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte jaje i dobro umiješajte mikserom. Dodajte banane, mlijeko, ocat i ostrugane sjemenke vanilije. Sve dobro izmiješajte.
3. Umiješajte i brašno u mješavinu od maslaca i jaja. Dobro izmiješajte mikserom da se sastojci povežu.
4. Razdijelite smjesu na dva dijela, pa u jedan dio umiješajte žlicu kakaoa. U manju duguljastu posudu za pečenje stavljajte naizmjence žlicu bijele smjese, žlicu tamne smjese dok ne napunite posudu do vrha. Ja sam koristila ove papirnate posude koje su dosta male pa sam dobila dva kolača.
5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta ili dok test s čačkalicom ne pokaže da je kolač pečen.
Kolač ohladite i poslužite, a ako ga ohlađenog zamotate u aluminijsku foliju i pospremite u hladnjak danima će ostati mekan i sočan. Naravno ako ga odmah ne pojedete.
Recept je preuzet s bloga Cukar
Bakin kolač od jabuka
Sastojci:
- 4 jaja
- 450 g šećera
- 420 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 175 ml mlijeka
- 260 ml ulja
- malo ruma
- prstohvat soli
- 1 kg jabuka
- žličica cimeta
Priprema:
1. Očistiti i naribati oko kilogram jabuka. Kada ih izribate procijedite ih kako bi se riješili većine soka.
2. Pomiješati sve sastojke za tijesto. Pola smjese izliti u kalup dimenzija 30x25cm i peći dok ne porumeni pa izvaditi i dodati izribane jabuke. Preliti ostatkom smjese za tijesto.
3. Peći oko 40 minuta na 170 stupnjeva. Provjeriti čačkalicom tijesto prije nego ga izvadite iz pećnice kako sredina tijesta u kalupu ne bi ostala premekana.
4. Posuti kolač šećerom u prahu, a može i bez njega. Jesti ga još toplog ili hladnog, možete ga držati i u hladnjaku. Po želji prije serviranja posuti šećerom u prahu. Meni je najdraži skroz hladan!
Recept je preuzet s bloga Sweet Life by Karla
Fritule s bananama
Sastojci:
- 2 banane (zrele)
- 120 g glatkog brašna
- 2 žlice šećera
- 1 jaje
- 1 prašak za pecivo
- 50 g mliječne čokolade
- ulje, šećer u prahu po potrebi
Priprema:
1. Ogulite dvije zrele banane i protisnite ih vilicom u kašu. Na njih lupite jedno veće jaje, dodajte 120 grama glatkog brašna, dvije žlice šećera, cijeli paketić praška za pecivo i sve dobro pomiješajte u gustu tekuću smjesu.
2. Dobivenu smjesu sa žlicom odvajajte i stavljajte u vruće ulje gdje je potrebno pržiti fritule svega par minuta. Žlicu uronite kratko u vruće ulje prije uzimanja smjese za fritule. Tako se smjesa lako i brzo odvaja od žlice kod je stavljanja u ulje i cijeli postupak prženja znatno se ubrzava.
3. Kada su fritule rumene s obje strane odložite ih na papirnati ubrus. Ja sam na kraju otopio i 50 grama mliječne čokolade i s njom prešao preko fritula posipanih šećerom u prahu. Fine su i hladne, ali kako će nestati puno prije sa stola nego što će se stići ohladiti ta vam informacija nije toliko bitna.
Recept je preuzet s bloga Darkova Web Kuharica
Cupcakes od banane s kremom od kakaa
Sastojci za 12 cupcakes:
- 120 g glatkog brašna
- 120 g šećera
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica mljevenog đumbira
- prstohvat mljevenog klinčića
- prstohvat soli
- 80 g maslaca sobne temperature
- 120 ml mlijeka
- 2 jaja
- 160 g banane (smljevene u pire)
Za kremu:
- 250 g šećera u prahu
- 100 g maslaca sobne temperature
- 50 g kakao praha
- 40 ml mlijeka
Priprema:
1. Prvo napravite kremu: Tucite šećer, maslac i kakao mikserom na srednjoj brzini dok se sve ne poveže i ne postane glatko. Malo po malo dodajte mlijeko i tucite mikserom na velikoj brzini cca 5 min. Što duže miksate, to će krema biti prozračnija. Stavite kremu u hladnjak da se malo stisne (pola sata do sat).
2. A onda cupcakes: Ugrijte pećnicu na 170°C i pripremite kalup za muffine (namastite ga ili obložite papirićima). Brašno, šećer, prašak, cimet, đumbir, klinčić, sol i maslac pomiješajte (ručno ili mikserom) dok ne dobijete mješavinu nalik pijesku.
3. Miješajući mikserom dodajte mlijeko pa zatim jedno po jedno jaje. Rukom umiješajte bananu. Rasporedite smjesu u kalup i pecite 20 min dok ne poprime smećkastu boju. Pustite ih da se ohlade do kraja i premažite kremom (nikako dok su topli jer će vam se krema inače rastopiti).
Recept je preuzet s bloga Da mi je nešto slatko
Kolač višnja sir
Sastojci:
Tijesto:
- 250 g brašna (oštro)
- 100 g gustina
- 0,5 praška za pecivo
- 130 g šećera
- malo soli
- 1 jaje
- 200 g maslaca
Krema:
- 100 g gustina
- 600 ml mlijeka
- 150 g šećera
- 2 žlice vanilin šećera
- 750 g svježeg sira
- 4 žumanjka
- 5 bjelanjaka
- 800 g višanja iz kompota (2 staklenke) ili svježe koje ste posipali šećerom
Priprema:
1. Navedene sastojke za tijesto izmiješajte mikserom i potom zamijesite glatko tijesto. Tijesto ostavite pola sata na hladnom. Zatim ga razvaljajte i stavite u lim na papir za pečenje i pecite 15 minuta na 200 °C.
2. Kremu pripremite tako da gustin pomiješajte s malo mlijeka. Ostale sastojke zakuhajte te dodajte gustin koji ste pomiješali s mlijekom. Kratko prokuhajte uz stalno miješanje.
3. Pomiješajte sir i žumanjke te umiješajte u vruću kremu te još jednom zakuhajte.
4. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg i umiješajte ga u vruću kremu.
5. Po pečenom tijestu rasporedite višnje i preko njih prelijte kuhanu kremu. Pecite još 20 minuta na 200 °C.
Recept je preuzet s bloga Bake Taste Share