Zašto trudnice trebaju jesti više lubenice?
Lubenici se u posljednje vrijeme pripisuje epitet namirnice s neograničenim mogućnostima kulinarske obrade, iako je nekada smatrana samo sočnom poslasticom male nutritivne vrijednosti. Ovo nezaobilazno ljetno voće odlično se uklapa u različite salate, smoothije i sorbete, obogaćujući ih svojom slatkoćom i bojom.
No, jeste li znali da jedenje lubenice tijekom trudnoće ima još veće blagodati za zdravlje? Zbog visokog udjela vode, lubenica pomaže u smanjenu žgaravice. Također, voćni šećeri prisutni u lubenici pomažu u ublažavanju jutarnje mučnine i dehidracije, a mineralne tvari mogu pomoći spriječiti moguću pojavu grčeva u mišićima u trećem tromjesečju.
Smanjuje rizik od preeklampsije
U odnosu na rajčicu, lubenica je bogatija na likopenu, antioksidansu koji štiti od razvoja karcinoma i kardiovaskularnih bolesti, podržava imunosni sustav i predstavlja prirodnu unutarnju zaštitu kože od štetnih UV zraka.
Još bolje vijesti o koristi jedenja lubenice u trudnoći donosi istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Gynecology and Obstetrics čiji rezultati pokazuju da uzimanje likopena u obliku dodataka prehrani smanjuje rizik od preeklampsije za 50%.
Također, znanstvenici su otkrili da lubenica sadrži hranjive tvari poput vitamina A, C i B6 te kalija i magnezija važnih za bebin vid, razvoj živčanog i imunosnog sustava. Osim za bebu, kalij je važan i samoj trudnici jer regulira ravnotežu vode u krvi i tkivima.
Sa svojim brojim blagodatima i sočnim osvježavajućim okusom, lubenica se može smatrati jednom od najsavršenijih ljetnih namirnica. Jeste li znali da jedna šalica lubenice sadrži samo 50 kalorija?