Zašto nastaje i može li se spriječiti biokemijska trudnoća?

Guliver
Biokemijska trudnoća je rani pobačaj koji se dogodi unutar pet tjedana od implantacije. Evo što trebaš znati o uzrocima, simptomima i utjecaju na buduće trudnoće
Vidi originalni članak

Pozitivan test na trudnoću nevjerojatno je emotivno iskustvo. Ali što ako, nakon jednog ili dva tjedna, ponovni test bude negativan? Vjerojatno si doživjela biokemijsku trudnoću. 

Prema Lauren Averbuch, ginekologinji iz New Yorka biokemijska trudnoća je vrlo rani pobačaj. To se događa prije nego što se na ultrazvuku pojave dokazi o intrauterinoj ili izvanmaterničnoj trudnoći. "Najraniji ultrazvučni nalazi vide se u petom ili šestom tjednu, gdje možemo vidjeti gestacijsku vrećicu. Biokemijske trudnoće događaju se prije toga“, objašnjava dr. Averbuch.

Budući da biokemijska trudnoća nije klinički dijagnosticirana, mnoge žene jednostavno vjeruju da su imale lažno pozitivan test trudnoće. Ali takve trudnoće su češće nego što većina žena to misli: dr. Averbuch kaže da je 30-50% žena imalo jedan slučaj, a od 50% do 75% svih pobačaja smatra se biokemijskim trudnoćama.

Zakašnjela menstruacija ili spontani pobačaj?

Iako rani pobačaj može potaknuti osjećaje tuge, to neće utjecati na plodnost ili buduće trudnoće. 

Uzroci biokemijske trudnoće

Liječnici ne znaju što uzrokuje biokemijsku trudnoću, ali vjeruje se da proizlazi iz kromosomskih nepravilnosti koje dovode do nepravilnog razvoja embrija. Dr. Ashley Storms, ginekologinja iz Michigana kaže kako drugi mogući uzroci biokemijske trudnoće uključuju infekciju (poput klamidije ili sifilisa), implantaciju izvan maternice, poremećaje zgrušavanja i anatomske probleme. "Druga teorija uključuje probleme sa sluznicom endometrija, što sprečava pravilnu implantaciju i rast embrija", dodaje dr. Averbuch.

Društvena mreža 'Imala sam spontani pobačaj, a nisam znala da sam trudna'

Bilo koja žena može doživjeti biokemijsku trudnoću, ali pregršt čimbenika rizika može povećati šanse. To uključuje dob majke (žene starije od 35 godina imaju veće izglede za bilo koji tip pobačaja, kaže dr. Averbuch), poremećaje štitnjače i druga medicinska pitanja.

Može li se spriječiti?

Pitaš se kako spriječiti kemijsku trudnoću? Ginekolog Dr. Michael Silverstein kaže da je prevencija nemoguća. "Jednom kada si imala pozitivan test na trudnoću, samo tvoja trudnoća zna hoće li biti zdrava ili će rezultirati pobačajem", kaže on. Drugim riječima, trudnoća će se odigrati onako kako je ona 'zamislila', ovisno o okolnostima oplodnje.

Simptomi

Biokemijska trudnoća obično se dogodi unutar pet tjedana od implantacije. Preciznije, ona se javlja jedan ili dva tjedna nakon ovulacije, otprilike u vremenu kada se očekuje dolazak menstruacije, kaže dr. Storm. No iako 30-50% žena doživi biokemijsku trudnoću, većina ne zna da je i bila trudna.

"Obično se hormon trudnoće nikad ne povisi dovoljno da bi se ženama pojavila mučnina, umor, osjetljivost na dojkama i drugi simptomi trudnoće", kaže dr. Silverstein. Jedini znak je kašnjenje menstruacije, iako to može imati i druge uzroke (stresa, kontracepcijske pilule i promjena prehrane). Krvni testovi mogu potvrditi da si zapravo imala biokemijsku trudnoću.

kako znati? Biokemijska trudnoća nema simptome, a češća je nego što se misli

Neke žene tvrde da krvarenje ili grčeve doživljavaju kao znakove biokemijske trudnoće, ali dr. Averbuch ističe da su to i česte nuspojave menstruacije. "To je vrlo teško retrospektivno znati, ali ako si imala pozitivan test na trudnoću praćen kasnim menstruacijskim krvarenjem, možda si imala biokemijsku trudnoću", kaže ona. "Ovi simptomi mogu značiti i mnogo različitih stvari, pa je vrlo važno da ih procijeni liječnik. Možda će htjeti isključiti izvanmateričnu trudnoću koja se može predstaviti na sličan način, ali može biti opasna po život."

Također je važno razumjeti razliku između implantacijskog krvarenja i biokemijske trudnoće. Dok je ovo rani pobačaj bez mnogih simptoma, implantacijsko krvarenje je svijetlo ružičasto ili smeđe točkice koje se događa kada se oplođeno jaje pričvrsti na maternicu. "Implantacijsko krvarenje može biti prisutno u uspješnim trudnoćama, biokemijskim trudnoćama i kasnijim pobačajima", objašnjava dr. Storm.

Trudnoća nakon kemijske trudnoće

Razumljivo je da je biokemijska trudnoća traumatično iskustvo, a mnogim ženama treba vremena da 'odtuguju'. Ali dr. Silverstein kaže da ne smiješ dopustiti da te obeshrabre jedna ili dvije biokemijske trudnoće jer one uglavnom ne utječu na plodnost ili buduće trudnoće. Ako si imala jednu biokemijsku, također se ne povećava rizik od druge.

Tema s foruma Kada je vrijeme za novu trudnoću nakon pobačaja?

Posjeti missMAMA