'Zadebljanje' sluznice maternice - rana trudnoća koja se ne vidi na UZV?

Guliver
Ginekolog dr.sc. Erden Radončić odgovara čitateljici koja pokušava zatrudnjeti, a kojoj je nakon zakašnjele menstruacije rečeno da ima 'zadebljanje' na maternici
Vidi originalni članak

Kasnila mi je menstruacija mjesec dana, bila sam kod ginekologa, kaže mi da imam zadebljanje na maternici.  A u međuvremenu sam osjetila da ću je uskoro dobiti. Sad čekam idući pregled. Što mi je činiti!? Predstavlja li to problem u planiranju trudnoće jer mi baš radimo na tome?

Krvarenje u trudnoći Zašto neke žene imaju lažnu menstruaciju u trudnoći?

Ukoliko je menstruacija izostala, prvi korak je u utvrđivanju ili isključivanju trudnoće, posebno s obzirom da radite na tome.

„Zadebljanje“ koje spominjete najvjerojatnije je krivo shvaćen termin, odnosno vjerojatno se radi o zadebljanoj sluznici viđenoj na ultrazvuku. Takav nalaz može upućivati na vrlo ranu trudnoću koja se ultrazvukom još uvijek ne vidi, ali i na dugi ciklus, odnosno dugotrajnu izloženost sluznice hormonima.

Kada se najranije na ultrazvuku vidi plod?

Razlikuje se zadebljanje kod ovulacijskog ciklusa i trudnoće od onog koje je bez ovulacijskog ciklusa, pa je  - kao što je rečeno na početku odgovora – najvažnije prvo isključiti ili potvrditi trudnoću.

Jesam li trudna? Simptomi trudnoće ili nešto drugo: Kako ih razlikovati?

Posjeti missMAMA