Visoka razina stresa u trudnoći može se povezati s problematičnim ponašanjem djeteta kasnije

Freepik
Znamo da stres nije dobar ni za koga ni u kom obliku. Stresove u trudnoći posebno je teško izbjeći, ali ako znaš da bi to moglo rezultirati lošim djetetovim ponašanjem, možda tom posvetiš više pažnje.
Vidi originalni članak

Trudnoća za mnoge nije neko potpuno opušteno, ležerno i mirno razdoblje. Istina, ima trudnica kojima tih devet mjeseci protekne upravo tako, ali ipak je onaj drugi scenarij nešto češći. Nije lako nositi se sa svim neizvjesnostima i potencijalnim problemima u trudnoći – vezano uz trudnoću, ali i nevezano. Sve u svemu, stres je gotovo svakodnevica. A stres nije dobar, da to vrlo blago kažemo.

istraživanje Ovo su razlozi zašto su mame pod većim stresom nego tate

Nije dobar ni za kog ni u kojem slučaju, ali posebno u trudnoći, što je dodatno potvrdilo i nedavno provedeno istraživanje. Prema tom su istraživanju djeca mama koje su tijekom trudnoće bile pod velikim stresom, anksiozne ili depresivne, izloženija većem riziku od mentalnih poteškoća i problematičnih ponašanja kasnije u životu.

„Naše istraživanje sugerira da psihološki stres tijekom razdoblja trudnoće ima mali, ali postojan učinak na rizik od agresivnog, problematičnog i impulzivnog ponašanja djeteta", rekla je autorica studije Irene Tung, dr. sc., s Kalifornijskog državnog sveučilišta. "Ovi rezultati dodatan su dokaz da pružanje skrbi o mentalnom zdravlju i podrške ženama tijekom trudnoće može biti važan korak u sprječavanju problema s ponašanjem u djetinjstvu."

Doktorica Tung i njezini kolege analizirali su podatke iz 55 studija s ukupno više od 45.000 sudionika. Sve studije mjerile su psihološke poteškoće žena tijekom trudnoće (uključujući stres, depresiju ili tjeskobu), a zatim su kasnije procjenjivali ponašanje njihove djece - simptome narušenog mentalnog zdravlja, poput poremećaja pažnje i hiperaktivnosti ili agresije.

Sve u svemu, istraživači su otkrili da su žene koje su izjavljivale da osjećaju više tjeskobe, depresije ili stresa tijekom trudnoće imale veću vjerojatnost da će imati djecu s više simptoma ADHD-a ili djecu koja su pokazivala više poteškoća, odnosno agresivno ili neprijateljsko ponašanje, prema navodima roditelja ili učitelja. Istraživanje je objavljeno u časopisu Psychological Bulletin.

Istraživanja već dugo ukazuju na vezu između mentalnog zdravlja majki tijekom trudnoće i ponašanja djece. Međutim, mnoge prethodne studije nisu jasno razdvojile učinke stresa, tjeskobe ili depresije tijekom trudnoće od učinaka psihološkog stresa roditelja nakon rođenja djeteta.

U ovoj su studiji znanstvenici su uključili samo istraživanja u kojima je mjeren psihički stres majki tijekom i nakon trudnoće. Učinak na ponašanje djece bio je stvaran bez obzira na spol djeteta, a vrijedio je za djecu u ranom djetinjstvu (2-5 godina), kasnijem djetinjstvu (6-12) i adolescenciji (13-18), iako je učinak bio najjači u ranom djetinjstvu.

Ovakvi rezultati zapravo podržavaju teorije koje sugeriraju da izloženost hormonima stresa u maternici može utjecati na razvoj dječjeg mozga.

Nije lako utjecati na smanjenje stresa u trudnoći, a kamoli anksioznosti ili depresije, ali ovi su rezultati važan dokaz tome koliko je to važno pokušati i dati sve od sebe da se razine stresa smanje.


razmisli o tom Akupunktura kao priprema za porod? Iglice mogu smanjiti bolove, stres i ubrzati porod...

Posjeti missMAMA