U koje doba dana se bebe najčešće rađaju?

Unsplash ; Rođen je dječak težak više od 6 kilograma
Britanski znanstvenici napravili su istraživanje u kojem su analizirali pet milijuna poroda i saznali kada se najčešće rađaju bebe, ali i zašto se prirodni porodi događaju češće u određeno vrijeme
Vidi originalni članak

Znanstvenici sa Sveučilišta College London radili su istraživanje u kojem su analizirali pet milijuna poroda između 2005. i 2014. godine. Istraživači su primijetili da se samo 28 posto porođaja završava od 9 do 17 sati tijekom radnog tjedna.

Prema podacima koji su prikupljeni u istraživanju mame u Engleskoj najčešće rađaju u četiri sata ujutro. Pokazalo se da se sedam od deset poroda dogodi izvan uredskog radnog vremena, nevjerojatnih 71,5 posto. Više od 50 posto prirodnih poroda dogodi se između jedan i sedam sati ujutro, a najčešće oko 4 sata ujutro.

statistika Ovo je najpopularniji datum rođenja u Hrvatskoj!

Kad se događaju prirodni porodi?

Od 1950-tih promijenili su se trendovi u porodništvu, porasle su stope intervencija odnosno carskog reza i induciranog poroda. Na primjer, inducirani porodi, koji su u porastu, dogodit će se češće noću, dok će planirani porodi carskim rezom najvjerojatnije biti zakazani u jutarnjim terminima.

Dr. Peter Martin, glavni voditelj ovog istraživanja, kaže: "Dugogodišnje iskustvo i istraživanja iz drugih područja pokazuju da se prirodni porodi najčešće događaju noću ili u ranim jutarnjim satima"

Znate li koji je najpopularniji mjesec rođenja u godini?

"To bi moglo biti dio naše evolucijske baštine. Naši preci živjeli su u skupinama koje su bila aktivne i raspršene tijekom dana, te su se okupljale i odmarale noću, pa je porod noću vjerojatno pružao zaštitu majci i novorođenčetu", dalje objašnjava dr. Martin.

Također je dodao: "Ovo ne objašnjava neka naša otkrića. Nije iznenađenje što su planirani porodi carskim rezom nisu na rasporedu tijekom praznika, ali nije nam jasno zašto je broj prirodnih poroda, bez ikakvih intervencija, smanjen tijekom Badnjaka i Božića u odnosu na ostale dane u godini." Naravno, na rezultate ovog istraživanja mogu utjecati rasporedi osoblja koji rade u bolnicama.

trajanje trudnoće Devet mjeseci ili 40 tjedana trudnoće: Kako se računa termin poroda?

 

Posjeti missMAMA