Trudnoća u tridesetima može vam produžiti život

Thinkstock
DNK koji omogućuje kasniju trudnoću povoljno utječe na duljinu trajanja ženina života, a pokazao se i kvalitetnijim ako je žena zadnje dijete rodila u tom desetljeću
Vidi originalni članak

Uvijek se smatralo da su tridesete "zadnji vlak" za razmišljanje o djetetu ili još djece, no nova istraživanja kažu drugačije. Prema njima, žene koje rađaju i nakon 30. godine dulje žive. Stručnjaci kažu da geni odgovorni za mogućnost kasnije trudnoće dobro utječu i na trajanje života. Istraživanje je provedeno u Portugalu, a obuhvatilo je podatke svih nacija Europske unije.

"Možda je to tako jer su žene koje kasnije rađaju uglavnom bolje obrazovane i bolje zarađuju", rekao je Lord Winston, britanski stručnjak za plodnost.

Dulja plodnost Žene koje zadnje dijete rode kasnije doživjet će duboku starost

Istraživanje vjerojatno nije dovelo u korelaciju želju za sljedećim djetetom nevezano za određene godine, no sigurni su da dužina telomera na DNK ima nešto s tim. Tako žene koje su rodile nakon 30. svoje zadnje dijete imaju bolji DNK od onih koje su završile s rađanjem mlađe.

Ipak, liječnici upozoravaju da to nije razlog za beskonačno odgađanje trudnoće jer kasna trudnoća donosi mnoge komplikacije za dijete i majku.

utječe na zdravlje Dob u kojoj ste dobili prvu menstruaciju pokazuje koliko dugo ćete živjeti

Posjeti missMAMA