Što se događa s bebom u trbuhu kad spavaš na leđima?

Thinkstock
Tek je nedavno napravljeno istraživanje na Sveučilištu u Aucklandu koje je pratilo što se događa kada žena spava na leđima tijekom noći
Vidi originalni članak

Sigurno već znaš da u visokim mjesecima trudnoće trebaš spavati na boku. U tom periodu nemoguće je spavati na trbuhu, a nije dobro spavati na leđima. Taj položaj može stvarati pritisak maternice na krvne žile, ograničavajući protok krvi u srce i vašoj bebi. No, tek je sada napravljeno istraživanje koje je pratilo što se događa bebi kada žena spava na leđima tijekom noći.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Aucklandu koristili su infracrvene videokamere kako bi snimali trudnice tijekom spavanja, uz to su pratili broj otkucaja srca mama i beba. Svaka od 30 trudnica koja je sudjelovala u istraživanju je bila između 34. i 38. trudnoće, a svaka trudnoća je bila bez komplikacija.

smanji rizik Položaj spavanja u trudnoći može ugroziti bebu

Na temelju onoga što se već zna o ograničenom protoku krvi dok se spava na leđima, nije iznenađujuće da je fetus manje aktivan kada je mama u tom položaju. Iznenađujuće je koliko mamin okret na leđa brzo utječe na bebu, čim je mama promijenila položaj s boka na leđa, njezina beba je odmah postala manje aktivna.

Sve ovo zvuči puno strašnije nego što zapravo je. Normalno je mijenjati položaje tijekom spavanja, i ako se probudiš na leđima, nemoj paničariti. Spavanje na boku trebaš vježbati, a možeš koristiti rekvizite poput jastuka. 

potpuna iskrenost 10 stvari koje trudnice ne bi trebale skrivati od ginekologa

"Trebaš se samo malo pomaknuti na stranu kako bi si smanjila pritisak; to znači da je dovoljno samo staviti jastuk ispod kuka i ramena na jednoj strani. Ovako postavljen jastuk dat će ti osjećaj da ležiš na leđima, udobno smještena, ali ćeš biti dovoljno nagnuta, a tvoja maternica više neće stvarati pritisak", objasnila je ginekologinja Heather A. Smith za The Bump.

Posjeti missMAMA