Snovi u trudnoći: Strašni, živopisni i seksualni

Shutterstock
U trudnoći više pažnje pridaješ snovima zbog strahova, ali i zato što ti se može činiti kao da si ih stvarno proživjela. I za to postoji objašnjenje!
Vidi originalni članak

Nema trudnice koja nije sanjala neobične snove, za koje nije znala jesu li stvarnost ili san. Ima raznih primjera, od životinja koje pričaju do snova koji graniče s noćnim morama. Sve je to normalno u trudnoći. Snovi i sanjarenja, i zastrašujući i dirljivi, zdravi su i normalni te ti na bezopasan način pomažu razriješiti strahove i zabrinutost zbog majčinstva, objašnjeno je u priručniku "Što očekivati u trudnoći".

Snovi govore o tvojim osjećajima

Snovi su skoro uvijek povezani sa stvarnim događajima u životu trudnice. "Sadržaj snova se mijenja kako se mijenja i žensko tijelo. Njeni snovi su odraz njenog stanja i promjena u trudnoći, njenih nada kao i strahova", komentirala je doktorica Patricia Garfield, suosnivačica američke Udruge za proučavanje snova za WebMD. 

U prvom tromjesečju normalno je sanjati male životinje, koje povezujemo s bebama, kao i promjene okoliša, kuće, grada. Takvi snovi povezani su s promjenama ženskog tijela tijekom trudnoće.

Tijelo u trudnoći 7 čudnih promjena u trudnoći koje nisi očekivala

Koje su najučestalije vrste snova?

Prenosimo vam odlomak o najčešćim vrstama snova iz priručnika "Što očekivati u trudnoći":

Ups! snovi

Snovi u kojima si nešto izgubila ili zametnula (od automobilskih ključeva do djeteta); zaboravila nahraniti dijete; propustila liječnički pregled itd. govore o tvojem strahu da nećeš biti dobra majka.

Joj! snovi

San o tome da te napadaju ili ozljeđuju uljezi, provalnici ili životinje; da padaš niza stube nakon što te je netko gurnuo ili si se okliznula - mogu predstavljati tvoj osjećaj ranjivosti.

Upomoć! snovi

Snovi o zatočenosti i nesposobnosti za bijeg - ostala si zatočena u tunelu, automobilu ili malenoj prostoriji; utapaš se u bazenu, jezeru otopljenog snijega ili u praonici automobila - mogu govoriti o strahu da će te novi član obitelji sputavati i oduzeti ti slobodu.

Seksualni snovi

Snovi o spolnim odnosima - pozitivni ili negativni, ugodni ili snovi koji izazivaju osjećaj krivnje - mogli bi odražavati seksualnu zbunjenost i podvojenost koje su poprilično česte u trudnoći.

Zašto su u trudnoći snovi tako živopisni?

U trudnoći više pažnje priklanjaš snovima zbog strahova, ali i zato jer ti se može činiti kao da si ih stvarno proživjela. I za to ima objašnjenje! Drugo stanje sa sobom nosi i druge stvari koje se mijenjaju: san je puno lakši. Veća je vjerojatnost da će te nešto probuditi i prekinuti ti spavanje: grč u nozi, potreba za čestim mokrenjem ili jednostavno neudoban položaj spavanja. Kad se san naglo prekine, veća je mogućnost da ćeš ga se bolje sjećati i činit će ti se stvarniji. Zato ti se može činiti da sanjaš više i da su živopisniji. No, stvar je samo u tome da se češće budiš. 

Nemoj doslovno shvaćati svoje snove, no probaj učiti iz njih. Slušaj što ti snovi poručuju o osjećajima i umjesto da budeš tjeskobna, možeš se bolje pripremiti za najtežu zadaću u životu: biti roditelj.

Tema s foruma Problemi sa spavanjem u trudnoći: Zašto se javlja nesanica i koji položaj je najsigurniji?

Posjeti missMAMA