S tržišta se povlači ženski miris: Može izazvati neplodnost

Freepik
S tržišta se povlači ženski miris zbog rizika za zdravlje potrošača, izvijestio je Državni inspektorat RH.
Vidi originalni članak

Povlači se toaletna voda Arian pour femme, Lotus Valley perfumes, punjena u tamnoljubičastu staklenu bočicu četvrtastog oblika s plastičnim čepom zlatno obrubljene boje na kojoj je crnim slovima ispisano Lotosova dolina. Proizvođač je tvrtka Avid international iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

kozmetika u trudnoći Lakovi za kosu i nokte, losioni, parfemi: Kako sastojci utječu na razvoj i zdravlje bebe u trbuhu

Državni inspektorat objavio je fotografiju proizvoda i opis: "Toaletna voda punjena u tamnoljubičastu staklenu bočicu četvrtastog oblika s plastičnim čepom zlatno obrubljene boje na kojoj je crnim slovima ispisano LOTOSOVA DOLINA".

“Proizvod predstavlja kemijski rizik zbog sadržaja butylphenyl methylpropionala. Treba prestati upotrebljavati toaletnu vodu”, upozorava Državni inspektorat. Butylphenyl methylpropional je uobičajeni sastojak parfema ili mirisa koji ima lijep cvjetni miris i također se zove Lilial. Riječ je o poznatom mirisnom alergenu koji je od ožujka 2022. zabranjen u EU.  Istraživanja provedena na životinjama, naime, pokazala su moguću vezu tog sastojka s neplodnošću kod štakora. Nakon tih istraživanja, EU je odlučila zabraniti promet svih proizvoda s tim sastojkom.

istraživanje Kemikalije iz kozmetike pronađene u vagini mogle bi biti "krivci" za prijevremeni porođaj?
 

Posjeti missMAMA