Primalja objašnjava koliko treba čekati sa seksom nakon poroda i zašto su orgazmi bolji

Shutterstock ;Seks u trudnoći
Unatoč brojnim upozorenjima liječnika da za stupanje u spolne odnose nakon porođaja treba pričekati zeleno svjetlo ginekologa, postoje parovi koji se toga ne pridržavaju.
Vidi originalni članak

Sama pomisao na seks može biti zastrašujuća nakon što je malo ljudsko biće upravo izašlo iz tvojeg tijela. No, bez obzira na to što ti je sada seks možda posljednja stvar na umu, znaj da to neće zauvijek biti tako. Opet ćeš uživati u seksu, a pri ponovnom ulasku u taj svijet važno je znati preporuke stručnjaka.

Ne postoji točan vremenski period koliko dugo treba čekati na seks nakon poroda. Međutim, većina liječnika preporučuje ženama da pričekaju četiri do šest tjedana nakon vaginalnog poroda. Zapamti, osim fizičkog oporavka, morat ćete se prilagoditi i novom članu obitelji, manje spavanja i promjeni uobičajene rutine, piše Healthline.

Možda ćeš morati pričekati i dulje, ako si primjerice imala epiziotomiju. Epiziotomija je kirurški rez za proširenje rodnog kanala. Prerano vraćanje odnosima može povećati rizik od komplikacija, poput postporođajnog krvarenja i infekcije maternice.

Jedno istraživanje iz 2005. pokazalo je da je 83 posto žena imalo seksualnih problema u prva tri mjeseca nakon prvog poroda. Međutim, taj broj nastavlja padati kako se povećavaju mjeseci nakon trudnoće. Najčešći problemi sa seksom nakon poroda uključuju:

  •     suhoću rodnice
  •     tanko vaginalno tkivo
  •     gubitak elastičnosti u vaginalnom tkivu
  •     epiziotomija
  •     krvarenje
  •     bol
  •     "Labave" mišiće
  •     bolnost
  •     umor
  •     nizak libido

Hormoni igraju veliku ulogu u oporavku i povratku u normalnu spolnu aktivnost. U danima koji slijede neposredno nakon poroda, estrogen pada na razinu prije trudnoće. Ako dojiš, razina estrogena može pasti ispod razine prije trudnoće.

istraživanje potvrdilo Seks nakon bebe: Mame to rade prije nego što su spremne

Primalja objašnjava zašto je važno pričekati sa spolnim odnosima nakon poroda

Unatoč brojnim upozorenjima da za stupanje u spolne odnose nakon porođaja treba pričekati zeleno svjetlo ginekologa, odnosno barem šest tjedana, postoje parovi koji se toga ne pridržavaju. Na TikTok-u naišli smo na edukativan videozapis primalje Jen koje je otkrilo zbog čega je važno poštivati preporučeno vrijeme apstinencije, a razlog će te definitivno potaknuti da još jednom dobro razmisliš. Jen u videu otkrila i da se susrela sa ženama koje su imali odnose samo 3 dana nakon poroda.

Naime, osim što spolni odnos može biti bolan jer većina žena popuca ili treba šivanje nakon porođaja, postoji još jedna stvar zbog koje treba biti na oprezu. "Nisam popucala pa sam imala spolni odnos tri dana nakon porođaja", pročitala je Jen u nekim Facebook grupama pa odlučila otkriti zašto to nije u redu, prenosi The sun. "Kažemo vam da pričekate jer je vaša posteljica ostavila ranu veličine tanjura na maternici i ne želimo da se ona inficira." Primalja Jen je sve to i slikovito pojasnila u videozapisu, koji možeš pogledati u nastavku.

@obnursejen

##laboranddeliverynurse ##nurse ##birth ##hospital ##nursingstudent ##laboranddelivery ##placenta ##newborn

♬ Touch Down 2 Cause Hell - Hd4president

Iako postoji strah, moglo bi biti bolje nego što misliš!

Dobra je vijest da mnoge žene tvrde kako uživaju u seksu više nego što su u njemu uživale prije nego što su postale majke. Međutim, to može biti teško za povjerovati, s obzirom na sve što ste upravo pročitali. Jedno od mogućih objašnjenja nudi primalja: "Rađanje kod nas budi niz senzacija, a kao rezultat toga, naša tijela, a posebno naše genitalije, postaju življe, povećava naše potencijale za osjetom zadovoljstva". Rođenje može pomaknuti vaše unutarnje dijelove koji tada postaju osjetljiviji na stimulaciju. Mnoge žene se osjećaju sigurnije u svojim tijelima i doživljavaju intenzivnije orgazme nakon poroda.

 

novopečeni roditelji Najbolje poze u seksu koje moraš isprobati nakon poroda

Posjeti missMAMA