'Odakle dolaze bebe?' Mama napisala slikovnicu o IVF-u

Instagram/tesskossow
Tess Kossow pronašla je način da ispriča priču koja stoji iza začeća potpomognutom oplodnjom njenog sina - napisala je i objavila slikovnicu.
Vidi originalni članak

"Odakle dolaze bebe?" pitanje je koje svugdje može stvoriti strah u svijesti roditelja. Bez obzira na to kako je skratili, pričati svojoj djeci priču o njihovim začecima može biti naporno ... i kada su začeti pomoću potpomognute reproduktivne tehnologije? Pa, to može dodati sasvim novi sloj složenosti.

Vodič kroz liječenje neplodnosti - korak po korak

Ali autorica Tess Kossow pronašla je način da ispriča priču koja stoji iza začeća potpomognutom oplodnjom njenog sina - i najbolji dio? Omogućuje drugim roditeljima da koriste njezine riječi.

hvalevrijedna kampanja 'Roda kojoj je trebala pomoć' - prva slikovnica za djecu rođenu nakon postupaka MPO

Kossow predobro zna koliko je zapravo zamršen postupak IVF-a. Majka se odlučila na potpomognutu oplodnju nakon godinu dana pokušaja začeća prirodnim putem. Ona i njezin suprug započeli su proces s dva održiva embrija - i dok im je prvi embrij implantiran, kasnije je pretrpio pobačaj. Drugi zametak postao je Kossowov sin, Ferris, koji se rodio u travnju 2018. godine.

Toliko je važno osvijestiti postupak IVF-a, a Kossow radi upravo to - ona pokazuje roditeljima koji su se opredijelili za liječenje IVF-a i svojoj djeci da njihove priče vrijedi ispričati. Kossow je napisala priču o IVF-u u obliku dječje knjige pod nazivom "I'm Very Ferris".

"Htjela sam ići s nečim što bi odjeknulo (s malom djecom)  i prijeći na točku IVF-a", kaže Kossow . "To je knjiga. Slike govore tisuću riječi. Mislila sam da bih to učinila kroz dijete koje će pričati priču, umjesto da mama ili tata pripovijedaju priču."

nada i vjera Objava trudnoće nakon godina borbe i molitve za dijete

Ali djeci bolje razumijevanje procesa IVF-a nije jedini cilj koji motivira Kossowov. Također se zalaže za slanje važne poruke ženama koje su pretrpjele pobačaje. "Nisi ti kriva. Ništa ti nisi mogla učiniti", kaže. 

Posjeti missMAMA