Novo istraživanje: Trudnice ipak smiju piti kavu

Thinkstock
Istraživanje je pokazalo da djeca mama koje su pile kavu u trudnoći nisu imala niži kvocijent inteligencije ili više problema u ponašanju od djece čije mame uopće nisu pile kavu dok su bile trudne
Vidi originalni članak

Dobra vijest za trudnice koje ne mogu bez svoje dnevne doze kave! Novo istraživanje tvrdi da u trudnoći možete uživati u svojoj jutarnjoj šalici kave bez brige da ćete naštetiti kvocijentu inteligencije svoje bebe.

I malo alkohola u trudnoći može umanjiti IQ djeteta

Znanstvenici su otkrili da djeca čije su mame pile kavu i napitke s kofeinom dok su bile trudne, nisu imala niži kvocijent inteligencije ili više problema u ponašanju od djece čije mame nisu pile kavu.

"Smatramo da će ovi rezultati pomoći trudnicama da budu sigurne da je u redu piti umjerene količine kave, odnosno jednu ili dvije šalice dnevno", kaže Sarah Keim, jedna od autorica istraživanja i profesorica pedijatrije i epidemiologije s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Ohiu.

Istraživači su analizirali količine spoja paraksantina (spoja koji se u našem tijelu stvara nakon konzumacije kofeina) u krvnim uzorcima od 2197 trudnica koje su dobili u dva navrata tijekom njihovih trudnoća. Zatim su uspoređivali razinu paraksantina s kvocijentom inteligencije i ponašanjem kod djece kad su imala četiri te sedam godina. Uzorke su skupljali u razdoblju između 1959. i 1974. godine, a to je bilo doba kad je bilo uobičajeno piti kavu u trudnoći. 

"Nije pronađen nijedan dokaz da konzumacija kofeina ima negativan utjecaj na razvoj djeteta ili njegovo ponašanje u dobi od četiri ili sedam godina", piše u ovom istraživanju objavljenom u American Journal of Epidemiology.

Ovo nije prvo istraživanje koje je zaključilo da je sigurno umjereno piti kavu u trudnoći. 2012. godine istraživači su otkrili da nema povezanosti između pijenja kave kod mame i hoće li se njena beba buditi tijekom noći.

Prema Američkom udruženju porodničara i ginekologa, u trudnoći je dopuštena umjerena konzumacija kofeina, a to je manje od 200 miligrama dnevno, odnosno jedna ili dvije šalice kave. No, ovo udruženje tvrdi da još nisu jasne dugotrajne posljedice većih količina kave u trudnoći.

Posjeti missMAMA