Novo istraživanje otkriva moguće uzroke mrtvorođenja

Guliver
Mrtvorođeno dijete je najgora noćna mora svake trudnice, ali može li se spriječiti?
Vidi originalni članak

Mrtvorođenost je najrazornija stvar koja se može dogoditi trudnoici i često nema objašnjenja zašto se to događa. No, znanstvenici su možda bliže otkrivanju razloga zbog kojeg su neke žene ugroženije od drugih. Novo istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology otkrilo je da je rizik od mrtvorođenosti povezan s određenim markerima u posteljici koji ukazuju na to da možda više ne radi ispravno.

Starenje posteljice može biti ključ 

Australski znanstvenici analizirali su kemijski sastav posteljice kod žena koje su rodile u terminu, prenijele trudnoću i imale neobjašnjivo mrtvorođenče. "Naša je studija pokazala da na kraju trudnoće, 40. do 41. tjedan, mnoge, ali ne i sve posteljice, pokazuju biokemijske znakove starenja", kaže voditelj istraživanja prof. Roger Smith sa Sveučilišta Newcastle u Australiji. Promjene u starenju su oštećenja masti, koja se nazivaju i lipidi, DNA i RNA.

"Šteta je uzrokovana zbog previše enzima naziva aldehid oksidaza", kaže te dodaje "Posteljice od mrtvorođenih beba su pokazale točno iste promjene vezane uz starenje."

Odgovor stručnjaka Što kad posteljica prerano počne odumirati?

Kada se to dogodi prije termina poroda, ovo prijevremeno starenje posteljice može biti razlog zašto neke bebe ne prežive. "Vrlo malo se znalo o ulozi starenja posteljive u mrtvorođenčadi prije našeg istraživanja", kaže profesor Smith. Ali ono što je još uvijek nepoznato je zašto neke posteljice počinju prerano stariti. "U tim slučajevima prerano starenje može biti posljedica genetskih čimbenika, pušenja ili drugih čimbenika koji uzrokuju starost posteljice", kaže on.

Veza bebe i mame Posteljica otkriva anomalije i uzroke problema u trudnoći

Koji god bio razlog preranog starenja, ovo novo istraživanje moglo bi značiti da ako su žene pregledane na višak enzima, aldehid oksidaza, liječnici bi mogli odrediti one koje su u opasnosti. "Razvijamo krvne testove kako bismo predvidjeli koje su žene izložene riziku od mrtvorođenosti kako bi omogućile porođaj prije smrti fetusa", kaže profesor Smith. "Ako je niski stupanj trudnoće da bi se dopustio porođaj, tada je moguće liječiti ženu lijekovima koji inhibiraju enzim koji uzrokuje oštećenje posteljice."

Sprečavanje mrtvorođenja

Ovi testovi su još uvijek u budućnosti, pa što se sada može napraviti kako bi se spriječio rizik od mrtvorođenosti? "Naravno da trudnice ne bi trebale pušiti", kaže profesor Smith. Prema March of Dimes, drugi čimbenici koji mogu povećati šanse su pretilost, imaju preko 35 godina, imaju dijabetes ili visok (ili nizak) krvni tlak i komplikacije tijekom ove ili prethodne trudnoće. Afroamerikanke su također izložene većem riziku, iako liječnici ne znaju zašto je to tako. Mnogi od tih faktora su izvan vaše kontrole, tako da je najbolje što možete učiniti je dobiti pravilnu prenatalnu skrb i izbjeći drogu i alkohol.

tabu tema Poruka svima koji osuđuju fotografije mrtvorođenih beba

Za mnoge žene koje su pretrpjele mrtvorođenče, odgovori ostaju nedostižni. "Prvo, žene koje su doživjele mrtvorođenje ne bi trebale kriviti sebe", kaže profesor Smith. "Posteljica je organ bebe, a ne majke, a regulacija starenja posteljice je izvan kontrole majke." Nadamo se da će njegovo istraživanje, prevencija i liječenje uskoro biti na vidiku.

Posjeti missMAMA