Manje od sedam sati sna na noć u trudnoći? Evo što se može javiti kao posljedica...

Freepik
Nedavno istraživanje otkrilo je da nedovoljno sna tijekom trudnoće može biti povezano s kašnjenjem u neurorazvoju djece, osobito dječaka.
Vidi originalni članak

Trudnice koje nemaju dovoljno sna mogu biti izložene većem riziku da imaju djecu s neurorazvojnim zastojima, stoji u novoj studiji objavljenoj u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).

Kratko trajanje sna (SSD) definira se kao spavanje manje od sedam sati po noći. Trudnice mogu imati problema sa snom zbog hormonalnih promjena, nelagode u trudnoći, učestalog mokrenja i drugih faktora.

tegobe u trudnoći Trudnice spavaju pet sati po noći: Što uzrokuje nesanicu?

Procjenjuje se da gotovo 40% trudnica pati od SSD-a. Ove žene mogu biti pod većim rizikom od poremećaja tolerancije glukoze, inzulinske rezistencije i gestacijskog dijabetesa, a njihova djeca mogu imati veći rizik od neuroloških razvojnih kašnjenja. Ta djeca sporije razvijaju svoje socijalne, emocionalne, ponašajne, motoričke, kognitivne ili govorne vještine.

"Ova studija naglašava važnost upravljanja zdravljem sna tijekom trudnoće. Povezivanjem sna trudnica i neurološkog razvoja djece, naša studija osnažuje obitelji informacijama koje mogu potaknuti zdravije navike u trudnoći i pridonijeti dobrobiti sljedeće generacije", rekao je glavni autor studije Peng Zhu, M.D., s Anhuijskog medicinskog sveučilišta i MOE Ključnog laboratorija za zdravlje populacije kroz životni ciklus u Hefei, Kina.

"Poboljšanje navika spavanja tijekom trudnoće može spriječiti ili smanjiti rizik od neuroloških razvojnih problema kod djece."

Testirali su djecu na razvojna kašnjenja u dobi od šest mjeseci do tri godine i analizirali povezanost između trajanja sna majke i rizika od neuroloških kašnjenja. Također su proučavali razine C-peptida u krvi iz pupkovine, koji je stabilan pokazatelj lučenja inzulina kod fetusa.

Studija je otkrila:

  • Nedovoljno sna tijekom trudnoće može biti povezano s povećanim rizikom od neurorazvojnih problema kod djece, što utječe na njihove kognitivne sposobnosti, razvoj ponašanja i sposobnosti učenja.
  • Čini se da su dječaci izloženi većem riziku od kašnjenja u neurorazvoju kada njihove majke dožive SSD tijekom trudnoće, što sugerira da spol igra ključnu ulogu u odgovoru potomstva na prenatalne okolišne čimbenike.
  • SSD tijekom trudnoće može utjecati na majčin metabolizam glukoze, čime utječe na okruženje za razvoj fetusa.
  • Može postojati pozitivna povezanost između razina C-peptida u krvi iz pupkovine i razvojnih kašnjenja kod potomstva, što ukazuje na to da metabolizam glukoze kod majke tijekom trudnoće može utjecati na lučenje inzulina kod fetusa i njegov neurološki razvoj.

"Prenatalno zdravlje važno je ne samo za trudnicu, već i za dugoročno zdravlje nerođenog djeteta", zaključio je Zhu.

problemi sa spavanjem 8 trikova pomoću kojih ćeš pobijediti nesanicu u trudnoći

Posjeti missMAMA