Kozmetički sastojci koje trebate izbjegavati u trudnoći

Thinkstock
Trudnici je najvažnije njezino zdravlje i zdravlje bebe u trbuhu, a zbog toga se mijenjaju neke navike i proizvodi koji se koriste. Donosimo vam popis sastojaka koje trebate izbjegavati u kozmetičkim proizvodima
Vidi originalni članak

Sigurno pazite na svoje zdravlje u trudnoći, odrekli ste se čaše vina uz ručak, prestali ste pušiti i s liječnikom ste već imali razgovor o tome koje namirnice trebate izbjegavati. Međutim, kada se radi o sastojcima u kremama s kojima njegujete tijelo i lice posve ste zbunjeni. To je posve razumljivo jer se na tima artiklima nalaze slova koja vam ništa ne znače.

oprez u trudnoći Sastojci svakodnevnih proizvoda opasni za trudnice

Donosimo vam listu sastojaka koje trebate izbjegavati tijekom trudnoće i dok dojite kako biste izbjegli potencijalne rizike.

  • Aluminij klorid i aluminij klor hidrat - nalazi se u dezodoransima ili antiperspirantima, najvažnije je odabrati onaj koji ne sadrži aluminij, odnosno aluminijeve soli. Žene sklone alergijama trebale bi izbjegavati i parabene.
  • Beta hidroksi kiseline (BHA) - često se nalaze u tretmanima u kozmetičkim salonima i u brojim preparatima za kućnu upotrebu
  • Kreme za zaštitu od sunca - avobenzone (UVA), oxybenzone, octocrylene, homosalat, octisalate, menthyl anthranilate. Oxybenzone je sastojak krema za sunčanje koji omogućuje drugim sastojcima da prodru u kožu. Međutim, on može uzrokovati alergije, oštećenje stanica i hormonalne smetnje.   Odgovor stručnjaka Dermatologinja savjetuje kako ublažiti akne u trudnoći
  • Diethanolamine (DEA) - nalazi se u proizvodima za kožu i kosu. Poznat kao potencijalni karcinogen (povezuje ga se s rakom želuca, jednjaka, jetre i mokraćnog mjehura). DEA također blokira apsorpciju holina (spada u vitamine B kompleksa), neophodnog za rad mozga. Smiju li trudnice bojiti kosu?
  • Dihydroxyacetone (DHA) - nalazi se u sprejevima za samotamnjenje i može biti štetan kada se udahne.
  • Formaldehid - Pojavljuje se i pod drugim imenima kao što je imidazolidinil urea, formalin i formalit. Sadrže ga proizvodi za ravnanje kose, lakovi za nokte i proizvodi za trepavice. Smiju li trudnice koristiti lak za nokte?
  • Parabeni - butilparaben, propilparaben, metilparaben i etilparaben. Često se koriste kao konzervansi. Jedan dio znanstvenika tvrdi da su opasni za naše zdravlje, jer narušavaju hormonalnu ravnotežu (ponašaju se kao estrogeni).
  • Hidrokinon - koristi se kod tretiranja hiperpigmentacije kože, odnosno vrlo je snažno sredstvo za izbjeljivanje kože
  • Ftalati - naftni derivati koriste se u parfemima, ruževima za usne, lakovima za nokte i kosu, odnosno u kozmetičkim preparatima koji imaju navedeno "fragrance" ili "parfum". Tema s foruma Kupke u trudnoći - opuštajuće ili opasne?
  • Retinol - vitamin A koji se često koristi kao saveznik u borbi protiv starenja.
  • Toluen - dobiva destilacijom benzina ili suhom destilacijom kamenog ugljena i koristi se u lakovima i bojama za kosu. On može uzrokovati probleme s disanjem i imunitetom, mučninu i rak, a u trudnoći se povezuje s problemima u razvoju.

 Jesu li prirodna ulja za tijelo sigurna u trudnoći?

Posjeti missMAMA