Koliko je rizičan treći carski rez?

Thinkstock
Mamu koja je rodila carskim rezom bebu velike porođajne težine zanima je li prerizično imati više od tri carska reza, tj. koliko ih se najviše preporučuje. Pročitajte odgovor ginekologinje
Vidi originalni članak

Prije osam mjeseci sam rodila carskim rezom zbog veličine bebe od preko pet kilograma. Ostala sam trudna nakon pola godine od poroda, a i ginekologinja mi je rekla da smijem ostati trudna nakon pola godine. Zanima me je li zbog kratkog vremena ova trudnoća rizična? Također, čula sam da po novom i majkama koje nemaju trudnički dijabetes daju inzulin da beba bude manja. Trebam li to tražiti jer u prvoj trudnoći nisam imala dijabetes, ali krupni smo roditelji? Zanima me postoji li mogućnost da rodim vaginalno u epiduralnoj anesteziji i kolika bi beba trebala biti maksimalne veličine, jer će razlika u porodu biti godinu i tri mjeseca. I koliko djece smijem roditi na carski rez? Kažu tri, a je li četiri prerizično? 

S obzirom na porođajnu masu vaše prve bebe i relativno nedavno porod carskim rezom, svakako vam preporučujem u ovoj trudnoći detaljno praćenje i kontrolu razine šećera u krvi. Ukoliko su vrijednosti šećera potpuno normalne, nije potrebna terapija inzulinom, ali predlažem barem strogu dijabetičku dijetu ukoliko se ustanovi pojačan prirast težine ploda.

Odgovor stručnjaka Koliko treba čekati za iduću trudnoću nakon carskog?

Ne postoje stroge smjernice koliko treba biti razmak između poroda nakon prethodnog carskog reza, ali svakako se ne preporučuje korištenje epiduralne analgezije prilikom sljedećeg vaginalnog poroda, niti indukcija trudova jakim lijekovima, zbog opasnosti od rupture maternice na mjestu prethodnog ožiljka. Najbolje da se posavjetujete s liječnikom koji vam kontrolira trudnoću i koji će vas porađati o njegovom mišljenju, ali većina medicinskih centara preporučuje sljedeći porod carskim rezom ukoliko je razmak između dva poroda manji od dvije godine te ukoliko je velika procjena težine djeteta prije poroda (uobičajeno preko 4000 grama, ali ovisi o vašoj konstituciji i mjerama zdjelice), što je kod vas lako moguće s obzirom na porođajnu težinu prvog djeteta.

tijelo nakon poroda Oporavak nakon epiziotomije i carskog reza

Ne postoji granica koliki maksimalni broj carskih rezova se smije imati, ali smatramo da do tri ne predstavlja posebno povećan rizik za majku niti dijete, dok svaki sljedeći ipak predstavlja malo veći rizik.

Mi smo u Specijalnoj bolnici Podobnik uspješno obavili i osmi carski rez kod jedne trudnice na što smo posebno ponosni jer je to rekord u ovom dijelu Europe. Srećom sve je prošlo odlično te su majka i dijete dobro, ali svakako preporučujemo poseban oprez i nadzor u takvoj rizičnoj trudnoći

Akcija: Podijelite priču 'Nakon carskog reza nisam mogla držati svoju bebu'

Posjeti missMAMA