Koju vrstu folne kiseline trebam piti u trudnoći?

Thinkstock
Čitateljicu zanima koji oblik folne kiseline odabrati kao dodatak prehrani u prvom tromjesečju trudnoće, a odgovara joj Nutricionistički tim Vitaminoteke
Vidi originalni članak

Trudna sam 6 tjedana te sam obavila prvi pregled kod svoje doktorice. Ginekologinja je rekla da je sve u redu te da na novu kontrolu dođem za 2 tjedna. Rekla mi je da obavezno pijem folnu kiselinu u aktivnom obliku u količini od 400 mcg. Naime, ja sam folnu kiselinu počela piti nekoliko mjeseci prije trudnoće te još uvijek imam dosta tableta u bočici, no moja folna kiselina nije u aktivnom obliku. Trebam li kupiti novu bočicu folne kiseline u aktivnom obliku kako je preporučila doktorica ili je u redu da uzimam "klasični" oblik?

Dokazi o učinku folne kiseline na smanjenje rizika od pojave defekata neuralne cijevi su uvjerljivi te je unos folne kiseline prvih 12 tjedana trudnoće univerzalno prihvaćena preporuka. Može se reći kako se danas smatra obavezom unositi folnu kiselinu u obliku dodatka prehrani tijekom tih prvih tjedana trudnoće, a prvi tjedni podrazumijevaju i ono vrijeme kada žena ne zna da je trudna. Folna kiselina je od esencijalnog značaja za rast stanica ploda i reducira rizik od pojave oštećenja neuralne cijevi. Stručnjaci preporučuju svakodnevno uzimanje 400 mcg folne kiseline dnevno. Osim uzimanja folne kiseline u obliku dodatka prehrani, trebalo bi također jesti namirnice koje su bogate ovim nutrijentom (zeleno lisnato povrće, naranče i grah).

razvoj djeteta Manje poznat blagotvoran utjecaj folne kiseline u trudnoći

Istina je kako svaka folna kiselina u obliku dodatka prehrani nije ista. Naime, neki dodaci sadrže folnu kiselinu koja nije biološki aktivna već se u organizmu uz pomoć enzima u nekoliko koraka mora pretvoriti u biološki iskoristivi oblik 5-metiltetrahidrofolat (5-MTHF). No postoji oblik folne kiseline u obliku dodatka koji je direktno iskoristiv. Određeni postotak populacije posjeduje genetsku grešku zbog koje ne proizvodi adekvatnu količinu potrebnog enzima ili enzim nije učinkovit. Upravo iz tog razloga, biološki aktivni oblik 5-metil tetrahidrofolat, koji može direktno zadovoljiti potrebe organizma za ovim nutrijentom i koji u svom djelovanju ne ovisi o enzimu ili drugim spojevima, superiornija je i sigurnija opcija.

 

Posjeti missMAMA