Koji su najraniji simptomi trudnoće i prije izostanka menstruacije

Shutterstock
Saznaj koji bi sve simptome trudnoće mogla imati i prije izostanka menstruacije
Vidi originalni članak

"Jesam li trudna?" To je pitanje koje ginekologica i opstetričarka Jane van Dis redovito čuje od pacijentica. "Nakon implantacije oplođenog jajašca postoji sivo područje i prije nego tijelo počne 'upozoravati' ženu da je trudna", kaže dr. Van Dis.

29% žena anketiranih u anketi Američke udruge trudnica reklo je da je izostanak menstruacije bio njihov prvi simptom trudnoće.

Kako simptomi trudnoće izgledaju kroz prvih 8 tjedana

"Tek kada se oplođeno jaje pričvrsti na stijenku maternice, tijelo može čak i pojačati hormonske promjene koje sprečavaju simptomatske promjene", kaže dr. van Dis. U prosjeku će žena u reproduktivnim godinama ovulirati između 10. i 14. dana ciklusa, a implantacija u stijenku maternice obično se događa šest do 12 dana nakon začeća. To znači da žena koja je nedavno začela možda neće uočiti prvi znak trudnoće prije 26 dana nakon zadnje menstruacije.

Plodni i neplodni dani Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa

"Ovisno o ženi i broju fetusa koji se nose, većina simptoma trudnoće pojavit će se u prvih šest tjedana", kaže ginekologinja Kecia Gaither. 

Ali što je s otprilike 71 posto anketiranih žena od strane Američke udruge trudnica koje su ukazivale na rane znakove trudnoće prije izostanka menstruacije? To bi moglo biti posljedica nepravilnog menstruacijskog ciklusa kod nekih žena, objašnjava dr. Van Dis. Ako je ciklus nepravilan, manje je vjerojatnost da će primijetiti kašnjenje menstruacije.

Prema mišljenju stručnjaka, kada je riječ o simptomima trudnoće, evo koji bi se mogli pokazati prije izostanka menstruacije, poredani po vjerojatnosti:

Vrlo vjerojatno

Mučnina - 25 posto anketiranih žena reklo je da je mučnina njihov prvi pokazatelj trudnoće prije izostanka menstruacije.

Vjerojatno

Promjene na dojkama  - 17 posto anketiranih žena reklo je da je prvo primijetilo promjenu na dojkama. "Promjene na dojkama su uglavnom jedan od prvih znakova trudnoće", kaže dr. Gaither. Grudi postaju osjetljivije ili ćeš primijetiti razliku u njihovoj veličini ili boji bradavice.

Mogući znakovi Rani simptomi trudnoće

Moguće

Implantacijsko krvarenje - 3 posto žena prijavilo je implantacijsko krvarenje kao prvi simptom trudnoće.

Malo vjerojatno

Promjene raspoloženja - Iako dr. Gaither bilježi promjene raspoloženja kao simptom rane trudnoće koji mnoge žene osjete u prvih šest tjedana, vjerojatnije je da će ti prije izostati menstruacija nego što primijetiš promjene raspoloženja.

Vrlo malo vjerojatno

Zatvor / napuhavanje / grčevi - Iako je visoka razina progesterona koji se oslobađa tijekom trudnoće često krivac za ove simptome, njihovo doživljavanje prije izostanka menstruacije najvjerojatnije je posljedica nepovezanih probavnih problema, kaže dr. Van Dis.

"Za žene koje žele začeti, pisanje dnevnika - praćenje kakva je bila mjesečnica tijekom posljednjih 6 do 12 mjeseci, koristeći to kao vitalni znak", kaže Dr. Van Dis. To može biti koristan izvor informacija nakon što počneš primjećivati simptome rane trudnoće i pitati se: "Jesam li trudna?"

znakovi drugog stanja 7 glavnih razlika između rane trudnoće i PMS-a
 

Posjeti missMAMA