Koja će imena za bebe biti najpopularnija 2020. u Hrvatskoj?

Shutterstock
Saznaj koje bi žensko i muško ime moglo zavladati ove godine prema analizi portala znacenje-imena.com
Vidi originalni članak

Kao što je portal znacenje-imena predvidio i prije par godina, ime Mila u uzlaznoj je putanji u Zagrebu. Mila je najčešće domaće ime koje je popularno i širom svijeta. Tako je u Njemačkoj Mila pravi hit . 

5 znakova da si odabrala najbolje ime za svoju bebu

Koje je značenje imena Mila?

Ime Mila je nastalo od riječi istoimene riječi "mila“, i nekada davno je izražavalo želju roditelja da im kćerka bude umiljata, mila, srcu draga. Mnoga slavenska imena sadrže element "mil",  što znači "milostiva, draga". Mila se zato često tumači zapravo i kao umiljati oblik ostalih slavenskih imena, uključujući  najpoznatija Milena, Milica i muški oblik imena – Milan, koji je kao i Milena osvojio top liste najpopularnijih imena za novorođene  diljem svijeta. 

Što se tiče muških imena, Borna ima šanse da se i ove godine da se nađe u prvih deset imena, a za djevojčice s portala značenje-imena očekuju da će se vodećoj desetorici priključiti i Mila. 

odaberi najbolje 8 stvari na koje moraš paziti kad biraš ime za bebu

Koje je značenje imena Borna?

Dva su tumačenja ovog imena. Po prvom rasprostranjenom tumačenju, porijeklo imena Borna je perzijsko, a znači mladolik, mlad. Danas je ovo ime rasprostranjeno u Iranu. U Hrvatskoj je ime prisutno od 9. stoljeća. Borna je bio knez Primorske Hrvatske, koji je područjima Dalmacije i Liburnije, kao i Gacke, vladao od otprilike 810. do 821. Po drugom tumačenju ovo ime je, kao i ime Boris, Borislav, Borko itd. slavenskog porijekla izvedeno od glagola "boriti se"..

Strana imena poput Max, Lucas, Maya, Emma, Noemi će biti u modi još koju godinu, a onda će nestati. "Nestat će mnoga pomodna imena koja se danas čine vječnima, kao što se u općem jeziku stoljećima ne mijenjaju riječi majka, ruka, noga ili prijatelj, a turcizme su smijenili germanizmi, pa germanizme galicizmi, pa galicizme anglizmi, a anglizme će tko zna što?", rekao je za portal Znacenje-imena Domagoj Vidović, hrvatski onomastičar. 

Hoće li se ove prognoze obistiniti, preostaje nam samo za vidjeti. U svakom slučaju, ideja za lijepo ime uvijek dobro dođe! 

Ženska imena koja su bila najpopularnija u 2019.

1. Mia
2. Lucija
3. Nika
4. Ema
5. Ana
6. Sara
7. Marta
8. Eva
9. Petra
10. Elena

Znate li koja su? Ova su imena najpopularnija u Hrvatskoj u posljednjih 100 godina


10 najpopularnijih muških imena u 2019.

1. Luka
2. David
3. Petar
4. Jakov
5. Ivan
6. Matej
7. Leon
8. Mateo
9. Mihael
10. Filip

za djevojčice i dječake 10 prekrasnih tradicionalnih imena koja zaslužuju staru slavu

Posjeti missMAMA