Kako duljina menstrualnog ciklusa utječe na plodnost?

Thinkstock
Žene s kraćim ciklusima, kao i one koje su dobile menstruaciju prije 12. godine, imaju manje šanse za začeće, pokazalo je novo istraživanje
Vidi originalni članak

Duljina ciklusa i dob u kojoj je žena dobila prvu mjesečnicu može utjecati na njenu plodnost, otkrilo je novo istraživanje sa Sveučilišta u Bostonu.

U istraživanju je sudjelovalo preko 2100 žena koje su radile na djetetu i ispunjavale upitnik o svom menstrualnom ciklusu. Rezultati istraživanja pokazali su da žene s kraćim ciklusima (26 dana i kraće) imaju manje šanse za začeće. Slično tome, žene koje su dobile menstruaciju prije 12. godine, također imaju smanjenu plodnost u usporedbi sa ženama koje su prvu mjesečnicu dobile s 12 ili 13 godina.

Plodni i neplodni dani Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa

Autori studije objašnjavaju da kraći menstrualni ciklus može ukazivati na nižu plodnost i brže starenje jajnika, a može utjecati čak i na izostanak ovulacije.

"Skraćenje ciklusa i blago povišenje folikulo stimulirajućeg hormona je uobičajena pojava nakon tridesete godine života žene. Razlog tome je da se rezerva jajnih stanica nakon te dobi postupno smanjuje, i to brže nego u prijašnjoj dekadi. No, nije sve u tome, danas je poznato da je receptor za FSH, koji prijenosi signal za rast folikula, točnije granuloza i jajne stanice, nije jednak kod svih. Neke žene stoga reagiraju jače na vlastiti FSH od drugih, čime je i stupanj rasta folikula različiti. One osobe koje bolje i lakše reagiraju, imaju i brži rast folikula te su uspješnije u odnosu na razne varijante mutiranog receptora", objašnjava ginekolog dr.sc. Erden Radončić, ali i dodaje da su sve to novija istraživanja čiji biološki značaj i smisao još uvijek nije jasan te se intenzivno radi na tome, no za konačne odgovore treba pričekati još neko vrijeme. 

Odgovor stručnjaka Znače li skraćeni ciklusi smanjenu plodnost?

Posjeti missMAMA