Je li moguće da ne znaš da si trudna? Razlozi koji te mogu zbuniti

Thinkstock
Svi smo čuli za žene koje nisu znale da su trudne i one koje nisu osjetile simptome trudnoće, možda si i ti ta žena. S obzirom na to da je svako tijelo drukčije ponekad može proći i dulje vrijeme od početka trudnoće do spoznaje
Vidi originalni članak

Svaka žena ima drugačije tijelo i svoju priču o trudnoći i znakovima po kojima je znala da je trudna. Međutim, ponekad žene ne znaju da su trudne neko duže vrijeme, a i onda ih trudnoća "iznenadi". Diana Spalding je primalja i medicinska sestra na pedijatriji, a za portal Motherly odlučila je objasniti zašto ženama ponekad treba više vremena da shvate da su trudne. Zapravo kad imaš neku od sljedećih stvari moguće je da nećeš odmah otkriti da si trudna. 

Neobični simptomi trudnoće

1. Imaš neredovitu mjesečnicu

Jedan od znakova trudnoće je izostanak mjesečnice. Ali što se događa kad tvoja menstruacija ne dolazi svaki mjesec? Oko 30 posto žena ima ovo iskustvo, neredovit ciklus događa se iz raznih razloga, uključujući policistične jajnike, upotrebu hormonalne kontracepcije, probleme sa štitnjačom, prekomjerno vježbanje, stres, dojenje i još mnogo toga. Ako žena ima nepravilan ciklus onda prvo vrijeme ne sumnja na trudnoću.

Krvarenje u trudnoći Zašto neke žene imaju lažnu menstruaciju u trudnoći?

2. Ne pratiš svoj ciklus

Jesi li ikada imala ovakvu pomisao: "Hm... kada sam zadnji put imala mjesečnicu?". Ako tako razmišljaš definitivno nisi sama. U nedavnom istraživanju otkriveno je da čak 68 posto žena ne prati svoj ciklus, a 53 posto žena nije znalo kada će im doći sljedeća menstruacija. Između žongliranja u zahtjevnom rasporedu lako se izgubiti u rasporedu kad trebaš dobiti menstruaciju i zaboraviti da "kasni".

3. Menstrualni ciklus te zbunjuje

Većina žena ima barem neku razinu nesigurnosti kada se radi o menstrualnom ciklusu. Istraživači su otkrili da je manje od jedne trećine anketiranih žena znalo nešto o reproduktivnim hormonima. Oko 47 posto nije znalo što je ovulacija i skoro 50 posto žena nije znalo koliko prosječno traje menstrualni ciklus.

Plodni i neplodni dani Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa

4. Koristiš neku od metoda kontracepcije

Osim kada se radi o apstinenciji, nema kontracepcijske metode koja potpuno štiti od trudnoće. Evo nekoliko metoda kontracepcije i postotka žena koje zatrudne uz njihovo redovito korištenje:

  • spermicidna sredstva 28 %
  • metoda temeljena na praćenju plodnosti 24 %
  • kondom 18%
  • dijafragma 12%
  • kontracepcijske pilule 9%
  • Depo provera u injekcijama 6%
  • vazektomija 0.15%

Ako koristiš kontracepciju možda nećeš o razmišljati o simptomima trudnoće pa ih lako možeš previdjeti.

siguran seks 9 stvari koje znaju žene koje su slučajno zatrudnjele

5. Trudnički trbuščić kod svake žene je drugačiji

Svaka žena drugačije nosi trudnoću. Dok se nekim ženama odmah vidi trbuščić, drugima je počne mijenjati tek pred porod. Na primjer, ako žena ima maternicu smještenu prema natrag ili dolje onda neko vrijeme neće izgledati kao da je trudna (to je oko 20 posto žena). Kod visokih žena trudnički trbuščić se obično vidi kasnije.

Što sve oblik trudničkog trbuščića može i ne može otkriti

6. Simptomi trudnoće nisu isti kod svake žene

Također variraju od žene do žene. Kada razmišljamo o ranoj trudnoći, uvijek mislimo na neki laganu mučninu i neki osjećaj da se nešto događa. Međutim, 20 posto žena nema takvo iskustvo rane trudnoće. Simptomi trudnoće su često prilično nejasni - mučnina, umor, nadutost, glavobolja - a mogu biti uzrok toliko mnogo stvari, tako da je lako pretpostaviti da je nešto drugo uzrok.

 

7. Što je s pokretima bebe u trbuhu?

Žene različito osjećaju senzacije. Dok neke žene doslovno osjećaju kao da cijelo selo živi u njihovom trbuhu, druge će tek povremeno biti svjesne pokreta. Ponekad se teško odrede pa nekad vjeruju da su pokreti bebe plinovi u crijevima. Čak i žene koje znaju da su trudne ponekad propuste pokrete. U gornje navedenom istraživanju utvrđeno je da od 83 posto žena koje su trebale brojati pokrete bebe u trbuhu, 16 posto njih bilo jako zbunjeno i nisu znale točno odrediti što trebaju brojati.

Nisam znala da sam trudna? 'Trudnoću je moguće otkriti kasnije, ali je čudno ne osjetiti sve jače bebine udarce'

Posjeti missMAMA