Inducirani porod u 39. tjednu smanjuje šansu za carski rez

Guliver ; Tata na porodu
Znanstvenici su prije vjerovali kako inducirani porod, čak i u 39. tjednu trudnoće, povećava vjerojatnost carskog reza, ali sada su otkrili kako se broj carskih rezova zapravo smanjuje
Vidi originalni članak

Nedavno istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine otkrilo je da inducirani porod u 39. tjednu trudnoće kod prvorotkinja može smanjiti šansu da će buduća majka roditi dijete putem carskog reza, u usporedbi s čekanjem prirodnog poroda.

Istraživanje je proučavalo oko 6100 zdravih budućih majki prvorotkinja u 41 bolnici te otkrilo kako inducirani porod u 39. tjednu trudnoće također može smanjiti majčin rizik za hipertenziju i postporođajne infekcije

U prošlosti, zdravstveni djelatnici su obično izbjegavali inducirani porod kod prvorotkinja. "Razlog toj preporuci je vjerovanje da indukcija povećava vjerojatnost carskog reza te da može naštetiti bebi. Međutim, to vjerovanje nije bilo temeljeno na čvrstim dokazima", objašnjava ginekolog George R. Saade. 

izazivanje kontrakcija Inducirani porod: Razlozi i načini izazivanja porođaja

Prema istraživanju, porođaj carskim rezom se smatra sigurnim za majku i bebu no s obzirom da se radi o velikoj operaciji - predstavlja veće rizike od komplikacija i duže vrijeme za oporavak u usporedbi s vaginalnim porođajem. 

Inducirani porod može eliminirati potrebu za carskim rezom kod jednog od 28 porođaja

Kako bi proveli istraživanje, istraživači su odvojili buduće majke u dvije grupe. Jedna grupa izabrala je imati inducirani porod u 39. tjednu, što se smatra punim terminom. Trudnice u drugoj grupi bile su promatrane kako bi se vidjelo hoće li spontani porođaj početi u ili nakon 39. tjedna, ali po potrebi su, naravno, primile prikladnu intervenciju. 

One koje su odabrale inducirani porod, u prosjeku su rodile oko tjedan dana ranije nego žene koje su čekale da porođaj započne prirodno. Carski rezovi su bili manje vjerojatni nakon birane indukcije - 18.6 posto žena koje su izabrale indukciju rodile su carskim rezom, a 22.2 posto žena koje su čekale prirodni porod imale su operaciju.

Odgovor stručnjaka Imam li indikaciju za inducirani porod ili carski rez?

Istraživanje je otkrilo kako je inducirani porod u 39. tjednu jednako siguran kao i spontani porod s obzirom kako kombinacija zdravih indikatora kod novorođenih beba, nije bila značajno drugačija u nijednoj grupi. Istraživači su zbog svega došli do zaključka kako bi inducirani porod mogao eliminirati potrebu za carskim rezom kod jednog od 28 porođaja

Kada inducirati porod?

"Iako su dokazi pokazali kako indukcija u 39. tjednu trudnoće ne povećava vjerojatnost carskog reza, žene ne bi smjele razmišljati na način da trebaju na inducirani porod u 39. tjednu. Ono što ovo istraživanje objašnjava je da ne bi smjela postojati nikakva univerzalna zabrana kad je u pitanju izabrani inducirani porod u ili nakon 39. tjedna"; dodao je dr. Saade. 

"Ovi rezultati jednostavno otvaraju vrata trudnicama i njihovim liječnicima da otvorenije razgovaraju o željama budućih majki", zaključio je liječnik. 

Društvena mreža 'Porod su mi inducirali puna tri dana'

Posjeti missMAMA