Čudesan video: Samo jedna od 80 tisuća beba rodi se na ovaj način

shutterstock
Čudesan prizor daje nam priliku da vidimo kako izgleda bebin život unutar maternice!
Vidi originalni članak

Na društvenim mrežama dijeli se nevjerojatan i rijedak video novorođene bebe u netaknutoj amnionskoj vreći, odnosno vodenjaku. Na 80 tisuća beba, samo se jedna rodi na ovakav način, a u Srednjem vijeku ovakve bebe smatrale su se posebno sretnima i predodređenima za velike stvari. Također, postojao je mit da se one nikad neće utopiti. 

Nevjerojatan video koji je objavljen na Twitteru pokazuje trenutak kad beba, rođena u vodenjaku, tj. amnionskoj vrećici, prvi put udahne zrak! Amnionsku vrećica nalazi se oko bebe u maternici i uloga joj je zaštititi plod i pupčanu vrpcu od ozljeda. Na ovoj izvanrednoj snimci vidi se kako beba se beba u vrećici migolji i čak zijeva! Kad ju doktor otvori, beba "izleti" u svijet i udahne po prvi put zrak. Jednostavno očaravajuće!

Tijekom trudnoće, beba raste unutar maternice i nalazi se u vrećici ispunjenoj amnionskom tekućinom. Amnionska tekućina štiti bebu, regulira temperaturu maternice i pomaže u razvoju fetusa. U određenom trenutku prije poroda, membrane amnionske vrećice će puknuti i tekućina će izaći iz vagine. Ovo "puknuće membrane" obično se naziva pucanjem vodenjaka.

 Unatoč uobičajenim zabludama, samo oko 15% do 20% žena doživi pucanje vodenjaka prije porođaja. Amnionska vrećica obično pukne tijekom porođaja. U iznimno rijetkim slučajevima, amnionska vrećica možda nikada neće puknuti, a beba se može roditi unutar nje (što se naziva rođenjem "en caul"), kao što je slučaj u ovom čudesnom primjeru. 

Trudnoća Mama doživjela iznenađenje na ultrazvuku: "Šanse za to su 1 prema 70 milijuna"

Posjeti missMAMA