Zapečeni grah je dobrodošla promjena koja će oduševiti cijelu obitelj
Sastojci:
- 800 g graha
- 500 g luka
- 2 lista lovorovog lista
- 5 kom crvene paprike
- 5 kom rajčice
- 2 režnja češnjaka
- 1 mala žlica slatke paprike
- sol, papar
- 2 dl kiselog vrhnja (po želji)
- 340 g kukuruza
Priprema:
1. Ako ne koristiš grah iz konzerve, namoči ga preko noći i sutradan ga ocijedi. Kuhaj ga u čistoj vodi dok ne bude na pola kuhan.
2. U pećnicu na 260°c stavi cijele paprike u lim obložen papirom za pečenje. Peci ih dok se kora ne zacrni sa svih strana.
3. Izvadi ih iz pećnice, pokrij vlažnom krpom i pusti neka odstoji 10-15 minuta. Dok su još tople skini im koru i odvoji na tanke trake. Koštice i peteljku odstrani.
4. Luk nareži i poprži s češnjakom. Ubaci sjeckane rajčice i kukuruz. Pirjaj poklopljeno desetak minuta, dodaj crvenu papriku, sol, papar i lovorov list te makni sa štednjaka.
5. Namasti vatrostalnu posudu i naizmjenično slaži red graha, red paprika, zatim red pirjanog luka i rajčica. Završi s grahom. Prelij s malo ulja i dolij malo vode (1-2 šalice) u kojoj se prethodno kuhao grah.
6. Peci u zagrijanoj pećnici na 180°c ne miješajući dok se voda ne ukuha i grah na vrhu ne zapeče. Ako želiš, prelij umućenim kiselim vrhnjem i ostavi još u vrućoj, isključenoj pećnici 10-15 minuta.
Potraži još recepata na Gastro.hr