Vatreni vikend: Ruska torta šubara u potpuno novom ruhu
Torta šubara jedna je od onih poslastica za koju svi znamo, a sada je možete pripremiti na jedan potpuno novi način. Poznata blogerica Željka Gulan ovaj sjajan recept podijelila je na portalu Gastro.hr i donijela okuse Rusije i u naše krajeve.
Sastojci za tijesto:
- 4 jaja
- 10 žlica šećera
- 8 žlica vode
- 10 žlica brašna
- 4 žlice kakaa (od 70% ali možete i s manjim postotkom)
- prašak za pecivo
Postupak pripreme:
1. Jaja umutiti sa šećerom dok se smjesa ne udvostruči i ne bude pjenasta. Dodati vodu – žlicu po žlicu.
2. Promiješati brašno, kakao, prašak za pecivo i pomalo dodavati u jaja i šećer.
3. Umućeno pretresti u namašćeni kalup za manje torte. Peći na 190 stupnjeva 20-ak min.
Za kremu će vam trebati:
- 5 dcl mlijeka
- 2 žlice glatkog brašna
- 3 žlice gustina
- 5 žlica šećera
- 20 dag margarina
- 2 žlice kokosa u prahu
Postupak pripreme:
1. Brašno, gustin, kokos, šećer umutiti s malo mlijeka, ostalo staviti da se kuha.
2. Kad zakuha dodati umućenu smjesu. Kuhati 10-ak min dok se sve ne ugusti.
3. Ohladiti. Nakon toga dodati izrađeni margarin.
Za glazuru trebate:
- 15 dag čokolade
- 12 dag margarina
- 2 žlice marmelade od marelice
- Sve zajedno otopite na pari.
Slaganje torte:
Tortu razrezati na tri dijela i svaki dio pokapati s malo mlakog mlijeka. Mazati prvo glazuru (stavite je prilično), zatim kremu, poklopiti. Glazura, krema, poklopiti. Kremu potom namazati skroz okolo torte te po njoj posuti kokos u prahu. Na vrh torte razmazati ostatak glazure. Staviti da se ohladi.
Želite li uživati u još više slatkih i slanih recepata posjetite Gastro.hr.