Roditeljsko korištenje mobitela utječe na ponašanje djece?

Thinkstock
Novo istraživanje otkrilo je da roditelji, koji previše vremena provode na svojim pametnim telefonima, mogu nesvjesno stvoriti probleme u ponašanju kod djece, ali problemi u ponašanju djeteta utječu na to da roditelji posežu za mobitelima
Vidi originalni članak

Nedavno istraživanje otkrilo je da su problemi u ponašanju djece, kao što su preosjetljivost, česti izljevi bijesa, hiperaktivnost i često 'cviljenje' i jadanje, povezani s roditeljima koji prekidaju obiteljsko vrijeme upotrebljavajući pametne telefone ili tablete. 

"U istraživanju smo kontrolirali različite čimbenike, kao što su roditeljski stres, depresija, kvaliteta odgoja i korištenje tehnologije kod djece", rekao je autor istraživanja Brandon McDaniel. "Rezultati nam govore da ovdje postoji nešto značajno i da postoji veza između korištenja tehnologije kod roditelja i ponašanja kod djece, iako su podaci transverzalni."

Ovo istraživanje trebalo bi se promatrati kao zanimljiv doprinos sve većem broju dokaza da povećano korištenje tehnologije i mobilnih uređaja može utjecati na odnose roditelja i djeteta. Prethodna istraživanja pokazala su da se djeca čiji roditelji više koriste mobilne uređaje nerijetko mogu osjećati zanemarenom, posebno ako to rade za vrijeme jela, razgovora, gledanja televizije i igranja.

Natjecanje s tehnologijom Dok su roditelji na mobitelu, djeca se osjećaju nebitno

Za potrebe ovog istraživanja, istraživači su promatrali 170 obitelji i njihovo korištenje pametnih telefona, tableta, prijenosnih računala i druge tehnologije i promatrali jesu li takvi uređaji korišteni za vrijeme obiteljskog vremena. Primjerice, jesu li roditelji provjeravali svoje mobitele tijekom obroka ili tijekom igre s djetetom.

Ukupno gledano, više od polovice roditelja tri ili više puta dnevno prekinulo je obiteljsko vrijeme korištenjem mobilnih uređaja, a samo 11 posto nije koristilo tehnologiju tijekom vremena provedenog s djecom.

Djeca su važnija Mamin eksperiment pokazuje zašto roditelji trebaju maknuti mobitele

 

Majke više koriste tehnologiju nego očevi

Kada je istraživački tim kontrolirao roditeljski stres, simptome nervoze, depresije, dohodak i kvalitetu odgoja, primijetili su snažnu povezanost korištenja tehnologija i ponašanja kod djece, ali samo kad se radilo o majkama. Zanimljivo, pokazano je da je korištenje tehnologije kod majki bilo učestalije nego kod očeva. Ipak, budući da istraživanje odražava korelaciju, a ne uzročnost, moguće je i obrnuto zaključenje - na ove rezultate se može gledati i na način da djeca s problemima u ponašanju izazivaju stres kod svojih roditelja da se te odrasle osobe najčešće 'povlače' u svoje mobilne uređaje i koriste ih kao bijeg od svakodnevice, odnosno stresa. 

Kolumna Zašto moja djeca nemaju mobitel

Naravno, potrebno je više istraživanja ovog tipa da bi se nešto moglo tvrditi sa sigurnošću. No, u međuvremenu, autor istraživanja Brandon McDaniel, koji je i sam roditelj, rekao je da ga je ovo istraživanje nadahnulo da isključi svoj mobilni uređaj dok provodi vrijeme s djecom. "Želim da moja djeca znaju da su mi najvažniji, pa se trudim isključiti mobitel ili drugi uređaj kad god uđu u sobu", kaže on. "Tako znaju da imaju moju potpunu pozornost i svjesnu prisutnost."

 

Posjeti missMAMA