Pravi domaći varaždinski klipiči za mališane

Domagoj Jakopović Ribafish
Varaždinski klipič je nešto najukusnije i najfinije što se ikada moglo dobiti od peciva. Tvrdo "č" u nazivu ovog specijaliteta sjeverne Hrvatske registrirano je i zaštićeno, što ovom specijalitetu, koji službeno porijeklo vuče još iz 18. stoljeća - dodatno daje na veličini
Vidi originalni članak

Sastojci (namirnice za 25 klipiča):

  • 1 kilogram pšeničnog glatkog brašna
  • 600 ml mlijeka
  • 250 ml ulja
  • 80 grama svježeg kvasca
  • 25 grama soli
  • pola jaja
  • kumin
  • malo šećera

Priprema:

1. Kvasac stavite dizati zajedno sa svježim mlijekom, malo brašna i šećera.

2. Brašno prosijte, dodajte sol, ulje i dignuti kvas pa s mlijekom zamijesite mekano tijesto.

3. Tijesto se mora jako dugo i dobro mijesiti da bude rahlo, a onda ga stavimo da se diže.

4. Kada je dignuto, iz njega napravite 25 komada koje složite u kruščiće i njih opet stavite da se dižu.

5. Svaki kruščić se razvalja da bude dugačak otprilike 20 centimetara.

6. Tijesto počnite zamatati od dolje prema gore i usput ga rastežite u dužinu tako da klipiči budu dugi 25 centimetara.

7. Složite ih na lim i stavite da se opet dižu. Premažite ih žumanjkom i pospite kuminom po želji.

8. Peku se na 220°C - 10 do 12 minuta.

Potražite još recepata na stranici Gastro.hr

Posjeti missMAMA