Povedite djecu na pripovjedaonice bajki i gastro radionice

Promo
Karlovačka županija predstavlja se s pripovjedaonicom bajki, dječjim gastroradionicama i susretima sa znamenitim povijesnim ličnostima u subotu, 23. travnja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu
Vidi originalni članak

U subotu, 23. travnja, posjetitelji Trga bana Josipa Jelačića, mali i veliki Zagrepčanci i Zagrepčanke, imat će priliku kroz zabavne, ali i edukativne radionice po prvi puta upoznati bogatu i raznovrsnu ponudu Karlovačke županije.

Događanje pod nazivom Sa susjedima kod sata svečano će u 11 satu otvoriti gradonačelnik Milan Bandić, a cjelodnevni program posebno će razveseliti najmlađe stanovnike Metropole koji će na besplatnim dječjim gastro radionicama od 11 30 – 13 30 pripremati slane zalogaje i fine slatke kuglice zajedno s nutricionistom od kojeg će naučiti i mnogo toga o prehrani.

U svojim prvim kulinarskim uratcima još će više uživati dok slušaju prekrasne priče u propovjedaonici bajki Ivanine kuće bajki iz Ogulina (koja njeguje lik i djelo najpoznatije hrvatske dječje spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić), a sve o povijesnim ličnostima Karlovačke županije kao što su Ana Katarina Zrinski moći će saznati u sklopu jedinstvene vremenske šetnje Historia Viva.

Susjedi iz Karlovačke županije čvenk su simbolično zakazali, kako i dolikuje, kod sata, a stanovnike Metropole strpljivo će čekati ispod najpoznatijih kazaljki u gradu od 9 do 21 sat. Osim svog prodajno-izložbenog karaktera događanje Sa susjedima kod sata ima naglasak na potpunom doživljaju tradicije, običaja, okusa i mirisa Karlovačke županije u čemu će uživati Zagrepčani svih uzrasta.

Dok se maleni zabavljaju, odrasli će također moći sudjelovati u nizu iznimno zanimljivih i besplatnih radionica pa savjetujemo aktivne mame i tate da se dogovore oko rasporeda , jer na Trgu će se vježbati i podučavati:

  • Izrada štrudli 
  • pletenje košara 
  • izrada jalbe   (jalba je žensko pokrivalo za glavu koje su nosile udane žene u selima uz Kupu između Ozlja i Karlovca, a izrađuje se posebnom tehnikom pletenja na uspravnom drvenom luku – lucnju. Tradicijsko umijeće pletenja jalbe nematerijalno je kulturno dobro prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara Republike Hrvatske te je kao takvo i uvršteno na Listu zaštićenih kulturnih dobara.) 
  • izrada tradicionalnih vrhovačkih rožica  (cvijeća od papira koje su nosile mladenke na dan vjenčanja)

Posebnu pozornost izazvat će zasigurno radionica štrudli zbog svjetski poznate reputacije PPS destinacije Zeleno srce Hrvatske (Karlovac-Ozalj-Ribnik), koja se može pohvaliti Guinnessovom štrudlom – najdužom štrudlom na svijetu od čak  1479, 38 m! 
Cjelodnevni program obogatit će nastupi nekoliko KUD-ova i tamburaških društava te brojne nagradne igre.

Cilj manifestacije je kroz predstavljanje proizvoda i usluga promovirati Karlovačku županiju kao eno-gastro destinaciju koja na autohtonim proizvodima i tradiciji gradi turističke brendove, a njezina bogata baština i raznolika događanja tijekom cijele godine, jednako kao i raznovrsni rekreativni sadržaji, udaljeni su svega pola sata vožnje od Zagreba.

Suorganizatori i partneri događanja Sa susjedima kod sata su: Karlovačka županija i Turistička zajednica Karlovačke županije te Grad Zagreb, Grad Karlovac, Grad Ozalj, općina Rakovica, Hrvatska turistička zajednica i turističke zajednice Karlovca i Slunja te Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Karlovac.

Posjeti missMAMA