Ova namirnica može imati nevjerojatan utjecaj na djetetovo ponašanje - preporuka je jesti ju dvaput tjedno

Freepik
Ono što djeca jedu, može itekako utjecati na njih. U to smo se odavno uvjerili posebno na primjeru šećera. A sad su znanstvenici dokazali i utjecaj jedne zdrave namirnice.
Vidi originalni članak

Ono si što jedeš, glasi poslovica na koju često pomislimo kad je u pitanju zdrava hrana i kad želimo poslati poruku da je važno zdravo se hraniti. Znamo već odavno da djeca koja jedu previše šećera postaju – slatki kao šećer? Ne, naravno, već baš suprotno – često postanu mala, nemoguća čudovišta, ma koliko slatki zapravo bili. U više je navrata dokazano da prehrana utječe na ponašanje djece.

Jedna od najnovijih studija pokazala je nešto što dosad nije tako usko i definirano rečeno, niti je pokazala kakva studija ranije, a to je da su djeca koja jedu ribu dva puta tjedno - društvenija i ljubaznija.

„Naši dokazi koji povezuju konzumaciju ribe kod djece s boljim ponašanja su jasni“, rekla je Dr. Caroline Taylor, izvanredna profesorica nutricionizma na Sveučilištu u Bristolu, gdje je studija provedena, te istaknula: „Preporučamo roditeljima da djeci osiguraju barem dvije porcije ribe tjedno.“

Zanimljivo je istaknuti da su istraživači također otkrili da će djeca koja ne jedu ribu češće biti sebična, te se ponašati manje prijateljski i više egocentrično.

Kako je uopće došlo do ovog istraživanja? Ranija su istraživanja pokazala da su plodovi mora bogat izvor omega-3 masnih kiselina, selena i joda - hranjivih tvari koje igraju važnu ulogu u razvoju mozga i kognitivnih funkcija. Kao rezultat toga stručnjaci su htjeli istražiti postoji li veza između ponašanja, kvocijenta inteligencije i konzumacije morskih plodova kod djece.

Tim istraživača proučio je dugoročno prikupljane podatke o gotovo 6000 mladih u Engleskoj u dobi od sedam do devet godina. Oko 7,2 posto djece nije jelo ribu svaki tjedan; 63,9 posto jelo je jedan do 190 grama tjedno, a 28,9 posto konzumiralo je više od 190 grama ribe svaki tjedan - što bi se moglo pretvoriti u više od dvije porcije.

Iako bismo pomislili kako se radi baš o pravoj ribi, na kakvu smo navikli, ovdje su gotovo polovicu unosa ove hrane o kojoj se govori, činili panirani riblji proizvodi, poput ribljih štapića. Pa ipak, kod djece od sedam godina koja nisu jela ribu, u usporedbi s onom koja su jela najmanje 190 grama ribe tjedno, postojala je 35 posto veća vjerojatnost da će pokazati lošije ponašanje. S devet godina, taj se postotak penjao i do 43 posto.

Djeca koja nisu jela ribu također su češće pokazivala ponašanje koje se može nazvati nedruštvenim i daleko od optimalnog. Drugim riječima, nisu pokazivala „prosocijalno“ ponašanje, koje uključuje prijateljske interakcije, altruizam i empatiju.

Svi su ovi rezultati nove studije objavljeni u časopisu European Journal of Nutrition.

Pored ovog dijela s ponašanjem, istraživači su promatrali i povezanost između unosa morske hrane i kvocijenta inteligencije, ali u tom odnosu nisu pronašli poveznicu.

Ne samo zbog ove studije, nego i inače, američko Ministarstvo zdravstva istaknulo je da bi 'zdrava, uravnotežena prehrana' trebala uključivati ​​najmanje dvije porcije ribe tjedno, uključujući jednu porciju masne ribe – poput lososa, skuše ili sardina. No, ipak, roditeljima se savjetuje da djeci daju barem jednu porciju masne ribe tjedno.

S druge strane, budući da masna riba može sadržavati određene razine zagađivača koji se mogu nakupiti u tijelu, dječaci ne bi trebali jesti više od četiri porcije masne ribe tjedno, a djevojčice ne više od dvije porcije tjedno, istaknuli su.

Sve u svemu, većina djece u studiji nije jela dovoljno ribe, odnosno plodova mora.

 

Posjeti missMAMA