Međuvršnjačko nasilje - najčešći uzroci i prevencija

Thinkstock
Najčešći uzroci međuvršnjačkog nasilja su usvajanje nasilja kao normalnog ponašanja, nerazumijevanje da je nasilno ponašanje loše, problemi u socijalizaciji, nedostatak pažnje od strane roditelja, nedovoljno razvijena empatija, napad kao obrana, kaže Iva Brčić, edukatorica programa Najsretnija beba
Vidi originalni članak

Pa kako onda pridonijeti smanjenju međuvršnjačkog nasilja? Odgovor je jednostavan - edukacijom. Edukacijom djece, roditelja, odgojitelja i učitelja. Roditelji su djeci uzori i prvi modeli po kojima uče.

Od njih usvajaju ponašanja, vrijednosti i uvjerenja. Odgojitelji i učitelji imaju sve veću ulogu u razvoju djece kao osoba jer uz njih provode više sati nego roditelji. Oni trebaju biti primjer koji će djeca slijediti i poštovati.

Djeca danas ne znaju rješavati sukobe, a emocionalna inteligencija je u opadanju

Prevencija međuvršnjačkog nasilja iziskuje konstantan rad s djecom, ali i odraslima. Djeca danas imaju nedovoljno razvijene komunikacijske i socijalne vještine, emocionalna inteligencija je u opadanju, ne znaju adekvatno rješavati sukobe i probleme, ne znaju kontrolirati emocije niti svoje ponašanje.

Da bi došlo do smanjenja svih vrsta nasilja među djecom, potrebno ih je naučiti navedenim vještinama. Jednom kada ih usvoje, više neće imati potrebu pribjegavati nasilju niti će ga trpjeti. Djeca će znati na miran način rješavati sukobe i nesuglasice.

Bez edukacije odraslih, prevencija ne može biti uspješna

Međutim, bez edukacije odraslih, prevencija ne može biti previše uspješna. Odrasli trebaju uvidjeti da u oni modeli za učenje i da imaju ogroman utjecaj na djecu. Svako njihovo ponašanje, kritika, reakcija, ophođenje prema drugima je pohranjeno u dječju memoriju i ostavlja tragove, te utječe na njihovo samopouzdanje, kakvu će sliku razviti o sebi, na ponašanje i odnos prema drugima.

10 koraka Kako razgovarati s djetetom koje maltretiraju vršnjaci?

Iznimno je važno shvatiti i da kazne nikada ne daju željene rezultate. One možda kratkoročno saniraju problem, ali dugoročno samo ga povećavaju. One samo izazivaju otpor, ljutnju i osjećaj odbačenosti. S djecom se treba povezati, treba ih istinsku čuti i vidjeti. Teka tada se može postići pozitivna promjena.

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja Dan ružičastih majica: Kako razgovarati s djecom o vršnjačkom nasilju?

Posjeti missMAMA