Ljetni okusi: Domaće knedle s marelicama
Tijesto koje se topi u ustima, sočna sredina od marelice, neodoljiva aroma cimeta i vanilin šećera. Tko bi ovom odolio? Iskoristite sezonu marelica i napravite prave, domaće okruglice s marelicama.
Sastojci:
- 800 g krumpira, skuhanoga u ljusci
- 200 g oštrog brašna
- 1 jaje
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica maslaca
- 15, 20 marelica
- krušne mrvice
- maslac
- šećer
- cimet
Priprema:
1. Krumpir dobro operite i skuhajte u ljusci. Ocijedite ge i pustite da se malo ohladi, toliko da ga možete oguliti.
2. Oguljene krumpire zgnječite, dodajte im jaje i maslac, dobro promiješajte, posolite i dodajte brašno. Umijesite u kompaktno tijesto te ga prebacite na lagano pobrašnjenu površinu, razvaljajte i izrežite na jednake kvadratiće.
3. Na svaki stavite marelice kojima ste izvadili koštice i oblikujte knedle.
4. Knedle spuštajte žlicom u lonac s posoljenom kipućom vodom, lagano promiješajte i pustite da se kuhaju. Nakon 10-ak minuta knedle će iskočiti na površinu i tada ih kuhajte još 5-6 minuta.
5. Za to vrijeme na tavi, na malo masnoće popržite krušne mrvice. Kuhane knedle procijedite, prelijte s malo otopljenog maslaca, uvaljajte ih u pržene krušne mrvice te pospite šećerom i cimetom.
Potražite još više recepata na portalu Gastro.hr