Ljetni klasik: Nikad slađe punjene paprike
Sreći nema kraja kada osjetimo taj divan miris koji nas tako lako vraća u djetinjstvo i neke bezbrižnije dane. Ako punjene paprike volite samo zbog mirisa, ali ne volite i same paprike, možete ih napuniti tek nekoliko, a ostatak mesa oblikovati u kuglice i tako ga kuhati! Imat ćete i punjene paprike i sočno meso koje možete jesti bez brige!
Nama najdraži prilog punjenim paprikama je vječno dobar - pire krumpir! No, ako niste ljubitelj krumpira, a s obzirom na to da u punjenu već ionako ima riže, možete ih jesti i potpuno same! Ali, uvijek ih možete jesti i s nekim dobrim, hrskavim kruhom!
Sastojci:
- 1 kg paprike
- 75 g riže dugog zrna
- 450 g mljevene junetine
- 60 g kruha bez korice
- 1 žlica slatke mljevene paprike
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 jaje
- sol i papar
- Za umak: 1 sitno nasjeckan luk, 3 češnja češnjaka, 2 žlice maslinovog ulja,1 žlica slatke mljevene paprike, 750 ml povrtnog temeljca, 100 g paste od rajčice, 300 g pasirane rajčice, 1 žličica šećera, sol i papar
Priprema:
1. Skuhati rižu i ocijediti ju
2. Paprike oprati i odrezati vrhove pa izvaditi sjemenke; kruh namočiti u vodi i ocijediti ga
3. Pomiješati meso, luk, češnjak, jaje, kruh, rižu, sol i papar te mljevenu papriku; rukama izmijesiti smjesu da se sve sjedini pa napuniti očišćene paprike
4. Umak: Na ulju popržiti sitno nasjeckan luk dok ne omekša pa dodati češnjak i pržiti kratko; dodati mljevenu papriku. Dodati temeljac, pire i pasiranu rajčicu te posoliti i popapriti; umiješati žličicu šećera (po želji stavite još ako volite slađe).
5. Dodati paprike i kuhati 20 minuta na srednjoj vatri pa okrenuti paprike na drugu stranu; ponoviti postupak nakon 10 minuta kuhanja; kuhati poklopljeno
6. Kada paprike omekšaju i meso je kuhano, jelo je gotovo. Poslužite nakon 10 minuta.
Više recepata potražite na Gastro.hr