Kada odvesti kćer na prvi ginekološki pregled?

Thinkstock
Prvi spolni odnos nije nužan da bi se ostvario prvi kontakt s ginekologom i upoznalo se tijelo, njegove funkcije, moguća odstupanja, ali i dobile prve spoznaje o oblicima i mogućnostima kontracepcije prije samog stupanja u spolni odnos
Vidi originalni članak

Nema striktnog pravila kada bi se trebao napraviti prvi ginekološki pregled, ali svakako postoje napuci kada bi to bilo itekako poželjno. Iako se prva menstruacija može pojaviti u razdoblju od devet do šesnaest godina, većina djevojčica prvu mjesečnicu dobila je do svojih 14 godina i to može biti vrijeme za prvi posjet ginekologu. 

Prvi spolni odnos nije nužan da bi se ostvario prvi kontakt s ginekologom i upoznalo se tijelo, njegove funkcije, moguća odstupanja, ali i dobile prve spoznaje o oblicima i mogućnostima kontracepcije prije samog stupanja u spolni odnos. Ova spoznaja je posebno važna ne samo djevojkama, već i njihovim roditeljima.

Treba li majka biti s djevojkom na prvom ginekološkom pregledu?

Tjelesne i psihičke promjene Što se događa s vašim djetetom u pubertetu?

Kako izgleda pregled?

Pregledi djevojka koje nisu imale spolni odnos olakšani su uvođenjem novijih tehnološkim dostignuća u svakodnevni rad. Tako se pregled izvodi pomoću transabdominalne ultrazvučne sonde, gdje se prislanjanjem ultrazvučne sonde izravno na trbušnu stijenku mogu raspoznati maternica, debljina njezine sluznice, kao i izgled i veličina oba jajnika.

Upravo ovakvim pregledom, kod kojeg istodobno ginekolog na ekranu raspoznaje uredan nalaz od patološkog i prikuplja podatke o eventualnim odstupanjima u fiziologiji menstruacijskog ciklusa ili mogućoj patologiji spolnih organa, i sama pacijentica pogledom na ekran može dobiti prvu sliku o svojim spolnim organima uz olakšano razumijevanje njihovog izgleda i položaja u tijelu.

poziv roditeljima Učiteljica: 'Razgovarajte s kćerima prije prve mjesečnice'

Problemi koje ne smijete zanemariti

Važno da svaki roditelj prepozna pojedine situacije gdje mora intervenirati i slušati svoje dijete; ukoliko se vaša djevojčica ili djevojka tuži na pojačan iscjedak iz rodice ili na pojačani svrbež stidnice, nemojte to zanemariti jer obriskom sa stidnih usna i predvorja rodnice možete dobiti odgovor na njezine tegobe uz istodobnu analizu urin sa sedimentom i urinokulturom.

Ako njezin ciklus ima znatna odstupanja u duljini, intenzitetu i trajanju (ciklusi kraći od 21 ili dulji od 35 dana, posebice uz prisustvo pojačane dlakavosti oko nausnice i iznad pubične dlakavosti) nemojte to potisnuti i zavaravati se idejama o mogućim spontanim samoregulacijama ciklusa. Ako vam se dijete tuži na cikličke bolove u maloj zdjelici jednom mjesečno, a bez evidentnog menstruacijskog krvarenja i pri tome ima uredne spolne osobine hitno se morate javiti ginekologu.

Pročitajte što se u razvoju vašeg djeteta događa u dobi od 14 godina!

hormoni i ciklus Što morate znati o menstruaciji u 20-ima, 30-ima, 40-ima

Posjeti missMAMA