Italija uvodi novčane kazne i ocjene za ponašanje koje je prvi uveo Mussollini - učenik može pasti zbog tog godinu

Freepik
Italija je ponovno uvela mjeru koja omogućava da učenici neće proći školsku godinu zbog lošeg ponašanja, a cilj je smanjiti porast agresije prema učiteljima.
Vidi originalni članak

Takozvana ocjena za vladanje slična je mjeri iz Mussolinijevog vremena 1924. godine, a dio je prijedloga zakona o obrazovanju koji je usvojen u parlamentu u srijedu. Tako su škole dobile ovlast ocjenjivati učenike isključivo na temelju njihovog ponašanja, prenosi The Guardian.

Prema novim pravilima, učenici osnovnih i srednjih škola koji neće imati ocjenu dovoljan iz vladanja, morat će ponavljati razred. Oni koji su na granici, morat će polagati test iz građanskog odgoja, dok će ocjene iz ponašanja značajno utjecati na završni ispit zrelosti, tzv. maturità. 

Iskreno i utješno Psihologinja: 'Sedmaši su grozni! Ali nisu pokazatelj onog kakvi će biti kao odrasli'

Giuseppe Valditara, ministar obrazovanja u krajnje desnoj vladi Giorgie Meloni, rekao je: „Reforma ocjena za vladanje vraća važnost individualne odgovornosti, stavlja poštovanje prema ljudima i javnim dobrima u središte i vraća autoritet učitelja.“ Premijerka Giorgia Meloni ranije je izjavila kako će ova promjena „vratiti poštovanje“ u škole.

Osim toga, uvedene su kazne u iznosu od 500 do 10.000 eura za nasilničko ponašanje ili napade na školsko osoblje. Zakon je dobio podršku ANP-a, Udruženja ravnatelja Italije, koji su ukazali na povećanje broja nasilnih incidenata prema nastavnicima za više od 110% u odnosu na prethodnu godinu. U nekim slučajevima učitelji su zadobili ozljede koje su zahtijevale medicinsku pomoć, dok su u drugim napadači bili roditelji učenika.

Antonello Giannelli, predsjednik ANP-a, izjavio je: „Ovo je korak naprijed. Slušali smo previše priča o nediscipliniranom i neprimjerenom ponašanju. Ispravno je da učenici preuzmu odgovornost za svoje postupke.“

Međutim, neki učenici i udruge smatraju da je mjera previše represivna. Tommaso Martelli, koordinator nacionalnog studentskog sindikata, rekao je da je cilj mjere „ojačati autoritarnu i kaznenu kulturu“. Dodao je: „Mogućnost da učenici padnu godinu zbog kršenja pravila čini ocjene iz vladanja dodatnim represivnim alatom u našim školama.“

Zakon je prošao s većinom glasova u donjem domu talijanskog parlamenta, dok su protivnici iz centra i ljevice upozorili na povratak praksi koje su bile napuštene sredinom 1970-ih.

Originalna mjera iz Mussolinijevog doba ostala je na snazi do sredine 1970-ih, prije nego što su je studenti uspjeli ukinuti u osnovnim i srednjim školama. Tijekom godina zakon je modificiran, ali je u potpunosti uklonjen 2000. godine.

Neka nova 'moda'? Više od 40 milijuna izostanaka hrvatskih učenika – stručnjaci krive roditelje...

Posjeti missMAMA