Imamo dva super recepta za školarce: Sendvič s jajima i jesenski muffini
Dobro je poznato: adekvatna prehrana koja osigurava sve potrebne hranjive tvari važna je za pravilan rast i razvoj djeteta općenito, no tijekom školske dobi, kada dijete dio vremena provodi izvan kuće, to osobito dobiva na važnosti.
Junk food (pizza, hot dog…) čips, gazirani napici, slatkiši i sl. je hrana visokog sadržaja masti i koncentriranih ugljikohidrata, a istovremeno neznatne nutritivne vrijednosti i stoga nije najsretniji izbor za školski obrok.
Koje namirnice bi se trebale naći na jelovniku školarca
Uz žitarice, po mogućnosti cjelovite, koje će osigurati važnu energiju, važno je da su u prehrani školaraca redovito zastupljeni i mlijeko i mliječni proizvodi kao važan izvor proteina i kalcija te obilje svježeg voća i povrća svih boja. Nadalje na jelovniku trebaju biti zastupljeni i jaja, riba, meso, mahunarke i sjemenke. Ideja pravilne prehrane, pa tako i one školske, je da su obroci što više raznoliki.
Osim što je važna kvaliteta namirnica, važna je i količina i vrijeme obroka
Preporuka je ne prejedati se i ne preskakati obroke. Preskakanje obroka može dovesti do nekontrolirane gladi, a zatim i prejedanja. Kako bi kontrolirali glad, školarcu obavezno osigurajte međuobrok poput primjerice krekera od integralnog brašna, jabuke, banane, jogurta, orašastog i suhog voća ili žitne pločice (ali pripaziti da nije krcata šećerima).
Sendvič od integralnog peciva sa sirnim namazom, purećom šunkom i svježom paprikom te jabuka za međuobrok ili sendvič s namazom od tune, zelenom salatom i rajčicom i uz to tekući jogurt su primjeri gableca koji su praktični, ukusni i zasitni, a slijede i 2 recepta za malo drugačiji gablec:
Sendvič sa salatom od jaja
Sastojci (za 2 sendviča):
- 3 tvrdo kuhana jaja
- 1 žlica majoneze
- 1 štapić celera, nasjeckan na kockice
- 1 žlica vlasca, sitno nasjeckanog
- 4 kriške integralnog kruha sa sjemenkama (ili 2 peciva od integralnog brašna)
- maslac (može se, po želji, zamijeniti kokosovim uljem)
- zelena lisnata salata
- sol i papar po želji.
Priprema:
- U posudi vilicom zdrobi jaja te ih pomiješa s majonezom. Dodaj celer i vlasac, posoli i popapri po želji te dobro sve promiješaj.
- Krišku kruha namaži maslacem ili kokosovim uljem, stavi par listova zelene salate te na nju žlicom rasporedi salatu od jaja. Poklopi drugim kriškom kruha.
Muffini s jabukama i bananom
Sastojci:
- 2 šalice integralnog pšeničnog brašna
- 1 čajna žličica soli
- 1 žlica praška za pecivo
- 2 banane, zgnječene
- 1 jabuka, naribana
- 2 jaja
- 1 ½ šalice mlijeka
- ½ šalice datulja bez koštica, nasjeckane
- 1 čajna žličica cimeta
- 150 g maslaca
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200°C.
- U posudi dobro pomiješaj brašno, sol i prašak za pecivo. Zatim dodaj jaja, mlijeko, zgnječenu bananu, maslac koji si prethodno ohladila i cimet te mikserom dobro promiješaj sastojke do homogene smjese.
- Dodaj naribanu jabuku i nasjecka datulje i lagano miješaj dok se svi sastojci ne povežu.
- U kalup za muffine stavi papirnate košarice za muffine te ih puni smjesom do 2/3 visine košarice. Peci oko 20 minuta.
Djetetu uz muffine za gablec spakiraj i probiotički tekući jogurt i jabuku za širi spektar hranjivih tvari i dulji osjećaj sitosti.