Fina variva koja će vaša djeca obožavati
Često nije lako paziti na prehranu djeteta nakon početka školske ili pedagoške godine, no ako želite biti sigurni da je pojelo barem jedan topao i hranjiv obrok u danu, isprobajte naših pet recepata za ukusna i zdrava variva
Varivo od cvjetače
Sastojci:
- 70 g cvjetače
- 30 g krumpira
- 10 g sitne tjestenine ili riže (2 male žličice)
- 50 ml mlijeka
- 5 g ulja
Priprema:
- Krumpir oguliti, oprati i narezati na kockice te staviti kuhati u vodu
- Kada je krumpir skoro kuhan, dodati cvjetaču, rižu te ulje. Kuhati još 10-15 minuta, dodati mlijeko i zajedno prokuhati još 3 minute
- Prema potrebi usitniti
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Varivo od boba
Sastojci:
- 400 g svježeg boba
- 50 g nemasne šunke
- 1 veliki crveni luk
- 2 zrele rajčice
- 4 šnite kruha
- 4 žlice maslinovog ulja
- sol
- papar
- crvena paprika
Priprema:
- Ulijte ulje u posudu od pečene gline, zagrijte je i popržite sitno narezani crveni luk
- Krupno narežite šunku i pospite je crvenom paprikom . Čim luk dobije boju, dodajte prethodno oguljene i narezane na kockice rajčice, šunku i bob
- Dolijte vodu da pokrije sve sastojke i kuhajte na umjerenoj vatri dodajući, ako je potrebno, malo tople vode, ali pazite da varivo na kraju kuhanja bude prilično gusto
- U međuvremenu narežite kruh na prilično velike kocke, tostirajte ih i rasporedite po tanjurima
- Kad je bob skuhan dodajte sol i papar. Ostavite da odstoji još 5 minuta na laganoj vatri, pa ulijte varivo u tanjure i odmah poslužite
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Maneštra od graška i riže
Sastojci za četiri osobe:
- 400 g svježe očišćenog graška
- 150 g riže
- 3 mlada luka
- 2 češnja češnjaka
- 10 dag pancete
- 40 g sira ribanca ili parmezana
- maslinovo ulje
- sol, papar
- 1 žlica putra
- peršin
Za goveđi temeljac za rižoto:
- 1 kg goveđih kostiju
- 1 korijen peršina
- 1 pomidor
- 1 poriluk
- 1 luk
- 2 mrkve
Priprema:
- Stavite kuhati temeljac. Na malo maslinovog ulja kratko popržite goveđe kosti. Zatim ih prelijte s oko dvije i pol litre vode i dodajte povrće nasjeckano na komade veličine oko 2 cm
- Temeljac kuhajte oko jedan sat na laganoj vatri dok ne pripremite ostale namirnice, a onda izvadite povrće i kosti iz temeljca. Dok se temeljac kuha odstranite žlicom prljavštinu koja se lovi po površini da dobijete bistar temeljac
- Očistite grašak od ljuske
- U veliku posudu stavite da zakuha voda. Kad zakuha, dodajte sol tako da voda bude slana kao more. Posuda za blanširanje povrća mora biti uvijek velika da omjer povrća u odnosu na vodu bude barem 1:4
- Svježi grašak blanširajte oko šest do sedam minuta te ga zatim izvadite i uronite u hladnu vodu. Ostavite sa strane dok ne pripremiš ostatak
- Isjeckajte mladi luk na sitno
- Pancetu narežite na tanke komadiće veličine oko jedan do dva centimetra. Kratko je popržite na maslinovom ulju da zamiriše i postane prozirna. Izvadite pancetu i u istu posudu dodajte mladi luk. Dinstajte ga dok ne postane lagano proziran
- Iskosajte češnjak na sitno. Dodajte luku kad je postao proziran. Promiješajte kratko
- Zatim dodajte rižu i kratko popržite s lukom i češnjakom te dodajte goveđi temeljac (oko litru i pol). Dodajte komad kore od ribanca ili parmezana (uvijek je dobar za aromatiziranje juha i dobar način da se iskoristi dio koji se inače baci)
- Kuhajte oko dvadeset minuta na srednjoj vatri
- Posolite i popaprite po želji
- U zadnjih pet minuta kuhanja, kad je riža gotovo al dente dodajte grašak i sve dobro promiješajte
- Dodajte svježi iskosani peršin
- Na kraju kuhanja dodajte jednu žlicu putra i postepeno dodajte naribani sir (ribanac ili parmezan) neprestano miješajući. Sir će malo zgusnuti juhu. Na kraju u nju umiješajte komadiće pancete koju si popržio na početku
Recept Marinele Prodan preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Varivo od leće
Sastojci za dvije osobe:
- 100 g crvene leće
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 manji ljubičasti luk
- 2 mrkve
- 1 krumpir
- komad korijena celera veličine palca
- 1 žlica pasirane rajčice
- 700 ml vode
- prstohvat kumina
- 1 ili 2 peperoncina
- 1 žličica slatke crvene paprike
- ¼ žličice kajenskog papra
- svježi list peršina
- 2 šake sitne tjestenine
- po želji malo limunovog soka
Priprema:
- Na ulju pirjajte sitno nasjeckan luk te mrkvu i celer izrezane na kockice (oko 10 minuta na laganoj vatri)
- U mužaru istucajte kumin i peperoncino pa zajedno s crvenom paprikom i kajenskim paprom dodajte na luk
- Kratko popržite, dodajte leću, zalijte pasiranom rajčicom i vodom
- Pustite da zavrije pa dodajte krumpir narezan na sitne kockice. Kuhajte 15-ak minuta da leća i krumpir omekšaju
- Pred kraj ukuhajte sitnu tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju
- Na kraju dodajte svježe nasjeckani peršin
- Pri posluživanju, po želji dodajte i par kapi limunovog soka
Recept Josipe Božić preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Jesensko varivo s povrćem
Sastojci:
- 10 dag suhe plećke s tankom slaninom
- ljutika ili glavica luka
- paprika
- korjenasto povrće (celer, mrkva, pastrnjak, peršin)
- mladi grah
- kukuruz
- rajčica
- lisnato povrće
- krumpir
- suncokretovo ulje
Priprema:
- Oko 10 dag suhe plećke s tankom slaninom izrežite na prutiće i prepržite na žlici suncokretovog ugrijanog ulja, dodajte nasjeckanu ljutiku ili glavicu luka i malo paprike narezane na rezance
- Kada omekša, dodajte na kockice narezano korjenasto povrće - celer, mrkvu, pastrnjak i peršin
- Zatim dodajte malo mahunarki, primjerice mladi grah, zrnje mladog kukuruza, a možete dodati i drugo povrće
- Također možete na žlici maslinovog ulja ukuhati zrelu rajčicu i malo krumpira narezanog na kockice te i to dodati u varivo
- Dodajte i lisnato povrće ako ga imate. Sol ne trebate dodavati zbog mesa i povrća bogatog okusom i jesenskim bojama
Recept Ružice Szabo preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Više o pravilnoj dječjoj prehrani pročitajte u našem specijalu Zdrava hrana svakog dana!