Djeca trebaju pronaći vlastite interese, a ne one koje im roditelji odaberu

Unsplash
Zašto je od presudne važnosti da djeca tijekom odrastanje imaju interese, hobije i zanimacije u kojima istinski uživaju?
Vidi originalni članak

Što može biti korisno u udaljavanju djece od potencijalno opasnih ponašanja? David Schwartz, licencirani obiteljski terapeut napominje da pronalazak stvari koje djecu istinski zanimaju može biti od velike pomoći. Štoviše, nije važno o kojem je interesu ili hobiju riječ, pod uvjetom da nije opasan ni za njih ni za druge. Djeca koja razvijaju strasti i interese u adolescenciji imaju tendenciju udruživanja s ljudima koji imaju slične interese, a to im može pomoći da im bude manje dosadno i da rjeđe eksperimentiraju s drogama i alkoholom, prenosi Psychology today

Opasnosti koje proizlaze iz rečenice "Dosadno mi je!"

Posebno je ljeti dosada vrlo lako moguća i česta. Zato je za djecu od presudne važnosti da pronađu nešto što ih zanima. Na primjer, ako dijete gaji ljubav prema sportu, ono će pratiti svoj tim, gledati sport na televiziji, sakupljati dresove ili sličice omiljenih sportaša  i možda poželjeti i uživo gledati utakmice. Važno je da će im zanimanje za sport zaokupiti vrijeme, energiju i strast. Ostavit će manje vremena da im bude dosadno, a samim time i manje vremena za eksperimentiranje s drogama, alkoholom i drugim rizičnim ponašanjem.

Kako se razvijaju interesi? 

Tada se postavlja pitanje, kako djeca razvijaju te interese? Mnogi roditelji tjeraju svoju djecu na razne aktivnosti. Bilo da se radi o satovima plesa, pridruživanju izviđačima ili nekoj drugoj organiziranoj aktivnosti, često aktivnosti odabiru roditelji. To je sjajno ako je dijete uzbuđeno zbog onoga što radi, međutim, često je roditelj taj koji odabere aktivnost koju dijete zapravo ne prihvaća. S djetetove točke gledišta, kada njihovi roditelji žele (ili ih prisiljavaju) da se bave nečim do čega im možda nije stalo, to može stvoriti negativan osjećaj prema tim aktivnostima. Djeca (a posebno adolescenti) žele pronaći vlastite interese, a ne one koje im roditelji odaberu.

Iskreno o majčinstvu O ovome se malo govori! Mame su napisale što bi voljele da su znale prije trudnoće

Ne razumijevanje roditelja...

Mnogo puta kada djeca pronađu vlastite strasti, odrasli ih ne razumiju niti vide njihovu vrijednost. Postoji stari kliše o tome kako roditelji pronalaze dječju zbirku stripova i bacaju je u smeće. Danas ima puno odraslih osoba koje jadikuju da se stripovi koje su njihovi roditelji bacili u smeće godinama unatrag, danas prodaju po veoma visokim cijena. Zašto su roditelji izbacili nešto što je bilo vrijedno za njihovo dijete? Ne zato što su imali loše namjere, već zato što kao roditelji nisu vidjeli istu vrijednost, kakvu je vidjelo njihovo dijete u tim predmetima.  

Prisjetimo se početaka rock and roll glazbe, davnih 1950-ih. Tada su mnogi odrasli smatrali da je rokenrol opasan te da dovodi do maloljetničke delinkvencije. Zbog toga su mnogi bili odlučno protiv. Naravno, danas je to prihvaćen glazbeni žanr. Što se promijenilo? Nije tajna da su djeca pedesetih godina voljela rock and roll glazbu.  Bila je to njihova glazba. I kako su odrastali, sa sobom su u mainstream nosili upravo rock and roll glazbu. Iako su njihovi roditelju prezirali tu vrstu glazbe, mlade ljude to ne samo da nije odvratilo od slušanja te glazbe, već je ojačalo njihovu ljubav prema rock and roll glazbi.

Kada djeca pronađu nešto što istinski vole, tada se razvija njihova strast...

Naime, djeca i tinejdžeri vole imati nešto što je „njihovo“. Nešto što odrasli možda ne razumiju. Važno im je da imaju vlastite snove, ideje i interese s kojima se mogu poistovjetiti u svom životu. I tu razvijaju svoje strasti i motivaciju. Ako želite da djeca razvijaju strasti u životu, dajte im slobodu da oblikuju vlastite interese. A ako vi ne razumijete te interese, nije važno. Važno je da ih dijete razumije. 

Jedna od najgorih stvari koje odrasli mogu učiniti jest sramotiti ili omalovažavati djecu zbog njihovih interesa. Samo zato što to nije nešto što roditelj ili odrasla osoba može razumjeti, ne znači da to nema vrijednost. Mnogi od najrazličitijih interesa koje su djeca voljela prije nekoliko desetljeća (stripovi o super herojima, računalno programiranje, rap glazba) postali su neke od najvažnijih i najprofitabilnijih industrija u svijetu. 

Stoga je u interesu svakog roditelja da djetetu pruži slobodu i poticaj u pronalasku vlastitih strasti, interesa i hobija. 

Istraživanje Kazniti dijete 'po guzi' može biti opasno za razvoj njegovog mozga

Posjeti missMAMA