Veza majke i kćeri snažnija je nego što smo mislili

Freepik
Majčino psihičko zdravlje može služiti kao prediktor za psihičko zdravlje kćeri, a s obzirom da postoje dobri ishodi za preventivno liječenje depresije, navedeno znanje o obiteljskoj povijesti može biti vrlo korisno
Vidi originalni članak

Ako je i tebi tvoja majka prva na listi brzog biranja poziva na mobitelu, znanost objašnjava razlog tome: odnos majke i kćeri najjača je od svih veza roditelja i djeteta, navodi studija objavljena u Journal of Neuroscience.

Prema studiji iz 2016. godine, na 35 obitelji, dio mozga koji regulira emocije sličniji je između majke i kćeri nego kod bilo kojeg drugog međugeneracijskoga para. Na temelju nalaza, za tako jaku poveznicu između majke i kćeri, važna je upravo kemija mozga, prenosi Motherly.

Veze majke i sina, oca i kćeri ili oca i sina mogu biti izgrađene na čvrstim temeljima ljubavi, no nisu toliko jako povezani kemijski, u dijelu mozga koji odrađuje emocije i empatiju. To znači da će mama vjerojatnije shvatiti tvoje stajalište kada se suočavaš s određenim problemom jer bi mogla zamisliti sebe u tvojim cipelama

genetika 4 stvari koje dijete nasljeđuje od mame

Studija također ima potencijalno korisne informacije kada je u pitanju naše razumijevanje stanja mentalnog zdravlja. Glavna autorica, Fumiko Hoeft, izvanredna profesorica psihijatrije na Sveučilištu u Kaliforniji, objasnila je da je ispitivani kortiko-limbički sustav snažno povezan s depresijom. Zbog toga, majčino psihičko zdravlje može služiti kao prediktor za psihičko zdravlje kćeri, a s obzirom da postoje dobri ishodi za preventivno liječenje depresije, navedeno znanje o obiteljskoj povijesti može biti vrlo korisno.

Budući da je navedena studija bila prva koja je koristila međugeneracijske magnetske rezonance za usporedbu moždanih struktura, Hoeft se nada da će daljnja istraživanja moći istražiti povezanost s drugim stanjima mentalnog zdravlja na načine koji bi mogli koristiti svim članovima obitelji. 

Iako je baza istraživanja bila mala, druge studije su istražile duboku povezanost između mama i kćeri. Jedno nedavno istraživanje otkrilo je da mame favoriziraju kćeri, a tate favoriziraju sinove, zbog zajedničkog iskustva.

Druga studija utvrdila je da povezanost majki i kćeri ostaje jača od ostalih vrsta međugeneracijskih obiteljskih odnosa tijekom svih promjena u životu. 

dirljivi trenuci Ženska podrška: 10 fotografija majki i kćeri na porodu

Posjeti missMAMA