Trudnica Ana: 'Više se bojim odlaska zubaru nego poroda'

Privatni album
Buduća mama i trenerica Ana Tomac za Klokanicu je otkrila je koliko su zdrav i kvalitetan život utjecali na njezinu trudnoću i na koji način je promijenila navike u trudnoći, a podijelila je i par savjeta trudnicama koje vježbaju
Vidi originalni članak

Ana Tomac je 27-godišnja trenerica iz Zagreba, druga polovica poznatog Girly Fitness tima i buduća mama. Girly Fitness je pokrenula zajedno sa svojom sestrom blizankom Marijom Ivić prije četiri godine, njihova stranica sada broji već gotovo 118.000 pratiteljica, a kako Ana kaže, 'usmjeren je promicanju zdravog života i fitnessa među nježnijim spolom na ovim našim domaćim prostorima'.

Ana je u sredini 8. mjeseca trudnoće i osjeća se sjajno, sretno i zdravo i dodaje kako treće tromjesečje uopće nije toliko loše. Za Klokanicu je otkrila u čemu najviše uživa u trudnoći, je li promijenila neke svoje navike u trudnoći i kako je uklopila fitness život u svakodnevicu jedne trudnice

U trudnoći najviše uživa u spoznaji da nikad nije sama

Iako su se suprug i ona nadali brzom proširenju obitelji, nisu očekivali da će sretne vijesti doznati već, ni mjesec dana nakon svadbe: "….bilo je pomalo filmski, šok u kupaoni, izlazak sa štapićem koji broji dvije crtice u suzama (suze radosnice) ….oboje smo bilo doslovno ekstatično sretni, preplavljeni emocijama. Tako nešto, spoznaja prve trudnoće, događa se samo jednom u životu i emocije su neopisive. Svjestan si koliko si sretan, ali i koliko će se sve promijeniti, upravo od tog trenutka."

Ana u trudnoći najviše uživa u spoznaji da nikada nije sama. "Uz mene je svake minute moj mali stanar i već sada imamo odnos kao da je već rođen. Razgovaramo,skupa treniramo, čak ga pitam i za mišljenje. Brokula ili karfiol za ručak? Jedan udarac za brokulu, dva za karfiol. Haha, nas dvoje već imamo 'interne fore'."

Što se tiče komplikacija i tegoba u trudnoći, veselo priznaje kako je bila pošteđena tipičnih trudničkih simptoma poput mučnine, žgaravice, pospanosti, oticanja, napadaja gladi i dodaje kako se njezina mama šali da bi, s obzirom na stanje, mogla svake godine biti trudna.

sretnice Zašto neke trudnice nemaju jutarnje mučnine?

"Jedina 'komplikacija' je ona koju vučem cijeli život po našoj obiteljskoj ženskoj liniji, a to je mrvicu niži tlak. Ništa što malo soli i šalica kave ne može popraviti tako da i nije baš neka komplikacija."

S obzirom da je trenerica i njeguje kvalitetne i zdrave životne navike, pitali smo ju je li ih na koji način promijenila u trudnoći. "Ne vježbam svaki dan, ali vježbam jednako kao i prije, 5 dana u tjednu. Ne zato jer moram, vježbam zato jer to želim. Moj redoviti vježbački staž broji već 12 godina i fizički pokret moje je 'prirodno stanje'. Nakon treninga osjećam se fantastično i vjerujem da se taj osjećaj opuštenosti, zadovoljstva i dobre kondicije prenosi i na bebicu. Naravno da više ne radim čučanj sa 80 kg, ali vježbanje je obvezna stavka mog rasporeda."

'Nije mi teško zdravo jesti jer stalno imam na umu da hranim i bebu'

A što se tiče prehrane, Ana je otkrila kako je ona ostala ista u smislu odabira zdravih obroka, ali se i poboljšala u vidu odabira domaće uzgojenih namirnica, mesa isključivo poznatog porijekla, eliminacije gotovo svake prerađene hrane i slično. "Zapravo uopće nije tako teško jer konstantno imaš na umu da time hraniš ne samo sebe, već i bebu. Kad s takvim stavom biraš između hrenovki i oslića s blitvom, zapravo i nije teško donijeti odluku. Postaneš nekako odgovorniji."

Urednu trudnoću ne pripisuje samo sreći, već i svom načinu života. "Naravno da su komplikacije moguće i uz najzdraviji lifestyle no moje je iskustvo ovakvo. Zdrava klopa i adekvatna fizička aktivnost možda ne može liječiti neka teža stanja no svakako utječe na probavu, pokretljivost u trudnoći, smanjene bolove u zglobovima, kostima, leđima, dobar san, izvrsno raspoloženje, kondiciju, fleksibilnost i izdržljivost (sjetite se samo napora poroda, ovo će vam trebati), a da ne pričam o prevenciji nakupljanja nepotrebnog viška kilograma."

Priznaje da s aktivnostima i obavezama nije 'kočila' do osmog mjeseca, no sada je malo usporila, bar što se tiče vođenja grupnih treninga, a ostalo se ne mijenja previše jer, kako kaže, 'biti dio Girly Fitness teama je posao 0-24'.

'Za sve buduće mame vrijede dva pravila - slušajte svog ginekologa i svoje tijelo'

Na pitanje je li promijenila treninge i ima li kakve savjete za buduće mame koje vježbaju u trudnoći, rekla je: "Naravno da sam promijenila treninge, sada na mom rasporedu nema sprinteva, žestoke pliometrije, teških utega, intenzivnih intervala (da, nedostaje mi hehe), no sada je prioritet beba i prema njemu se sve kroji, pa tako i trening. Na sreću, vrlo lako sam pronašla alternative i nastavila u prikladnom tonu. Bez preskakanja vježbanja, ali pažljivo i odgovorno."

"Za sve buduće mame vrijede dva pravila – slušajte svojeg ginekologa i svoje tijelo. One koje su vježbale ranije, slobodno mogu nastaviti, ali smanjenim intenzitetom, a one koje se tek spremaju na uvođenje vježbanja u blaženom stanju, neka ne isprobavaju ništa novo. Sada nije vrijeme za učenje novih obrazaca pokreta s obzirom na stanje. Šetnja, poneka minuta na orbitreku i pilates vježbica namijenjena trudnicama odradit će dobar posao, a nakon što beba stigne možete što god želite. I da, još jednom jer ponavljanje je majka znanja- ništa bez liječničkog blagoslova. Njegova riječ sada je zakon."

O tome razmišlja li o porodu i što očekuje od njega, Ana je odgovorila kako se pitanje poroda prišuljalo se tek pred koji dan. "Nekako sam dosad odgađala razmišljanje o toj temi i to ne iz straha, već iz čistog nedostatka vremena. Poroda se, začudo, ne bojim. Više se bojim odlaska zubaru. To mi djeluje poput izazova. Izazova koji će imati najljepši mogući završetak jer ću upoznati svoju malu guralicu."

'Unatoč malom trbuhu, nosim velikog dječaka'

O svojoj bebi, razmišlja kao o svom malom pomagaču, i dodaje kako se osjeća da su neki neobičan duo, tim koji ima svoje tajne. "Pričamo, pjevamo, puštam mu glazbu i nakon svakog treninga dam mu pet. Zasad na trbuh." Otkrila je kako će postati mama velikog dječaka, jer unatoč malom trbuhu, spada među veće bebe, što je još jedan plus za zdravu prehranu, a ime je sa suprugom odabrala još u 5. mjesecu trudnoće, jer ga nije htjela zvati samo 'beba', no odlučili su ga ipak zadržati za sebe, još vrlo kratko vrijeme. 

"Ponekad se pronašao pokoji dušobrižnik (i to najčešće netko tko nikada nije bio niti planira biti trudan) glede mog relativno manjeg trbuščića i minimalne količine dobivenih kilograma. Pa je bilo komentara u stilu 'paziš samo na sebe jer paziš na prehranu i vježbaš', 'dijete će ti imati malu porođajnu težinu' itd. Kad kažem da je mali na svakom mjerenju za 3-4 tjedna napredniji, odmah ušute. Važniji su mi komentari kompetentnih osoba, patronažnih sestara, liječnika i majki s dobrim iskustvom nego komentari u prolazu. Izgleda da i u ovom slučaju vrijedi ona 'nije bitno što kaže, već tko kaže'."

Trudnički trbuščić Trudnice usporedile trbuščiće: možete li vjerovati da će roditi skoro u isto vrijeme?

Buduća mama otkrila je da ju je trudnoća promijenila na način da više nije toliko stroga prema sebi, a nada se da će biti što sličnija svojoj mami kojoj se divi u svakom pogledu. "Vrlo sam disciplinirana  i odgovorna osoba, gotovo navikla na 'vojničke' režime jer na taj način dobro funkcioniram, naročito kad mi dan traje od 5-23 h. Sada si koji put progledam kroz prste i odspavam sat vremena dulje. I divim se svim mamama s iskustvom jer zasad samo pretpostavljam koliki je gigantski zadatak (uspješno) odgajati jedno malo biće. Mame, naročito one s više kikića, svaka čast!"

"Znam da će moje ideje o redu i disciplini pasti u vodu već s prvim neidentificiranim plačem. Lako je biti general u ovom slučaju prije bitke. Pokušat ću se mentalno spremiti na najgore i – nadati se najboljemu. U svakom slučaju, nisam mislila da ću ovo ikada reći, nadam se da ću biti što sličnija svojoj mami. Rodila je šestoro djece, od toga dva para blizanaca i k tome radi u dječjem vrtiću. Trebate vidjeti tu količinu ljubavi, strpljenja, razumijevanja, odricanja i energije. Kažem vam, takva žena se ne rađa dva puta."

 

'Uvijek sam se doživljavala majčinskim tipom'

S obzirom da Ana dolazi iz velike obitelji i najstarija je od braće i sestara, priznaje kako se je uvijek doživljavala pomalo majčinskim tipom i kako joj je briga za mlađe nekako prirodna. "Naučena sam kuhati za veliku obitelj još od 12. godine tako da mi je to pomalo u krvi. Naučila sam dobro 'hendlati' obiteljski život, posao, učenje…jedna od prednosti kada si najstariji i brineš za sve dok roditelji rade. Nekako te pripremi za život. Nikad nisam bila 'cura od izlazaka', tako da moj kućni karakter ide ruku pod ruku s obiteljskim životom."

Najbolji dio su, dodaje duhovito, pripreme za dolazak novog člana obitelji i kupovanje odjeće i opreme za bebu. "Pokušajte odoljeti malim čarapicama. Ja nisam, tako da bebin ormar već lagano puca po šavovima. I znam da će neke stvari prerasti dok trepneš no ponavljam - pokušajte odoljeti."

kolumna Žene koje vježbaju lakše rađaju? Eh, varate se!

I na kraju, budući da je profesionalna trenerica, Ana je otkrila kako ima u planu povezati fitness i život s djetetom čim liječnik da zeleno svjetlo za povratak aktivnostima. "Ako se nakon trudnoće budem dobro osjećala kao i trudnoći, nema razloga da u neko razumno vrijeme (ponovno) startam s treninzima. Doma, u parku, u dvorištu, u teretani…da se iskombinirati. Trenutno radimo na 'Pre-natal GF planu' i 'Post-natal GF planu' namijenjenom i trudnicama i mamama koje se nakon poroda žele vratiti u stare okvire, skinuti 'baby' višak i (ponovno) se osjećati odlično u svojoj koži. Planovi su dakako, osim za teretanu namijenjeni i  kućnom okruženju s obzirom da je čuvanje bebe uvijek problem No. 1 (apel teretanama da počnu pružati  'baby care' usluge!!). U svakom slučaju, o detaljima ćete biti obaviješteni na našoj stranici Girly Fitness."

Posjeti missMAMA