Otac nije zamjena za majku niti sporedan u djetetovom životu

Shutterstock
Otac nije sporedni objekt u djetetovom životu već upravo suprotno, on postaje osoba koja ostvaruje s djetetom aktivan odnos i nije zamjena za mamu te bi trebao naći načine kako razviti svoj odnos s djetetom u kojem će se on osjećati autentičan i vjeran sam sebi
Vidi originalni članak

Zadnjih godina sve više se govori o povezivanju očeva i beba. Novije teorije privrženosti više ne govore o majci kao o jedinoj primarnoj skrbnici koju dijete može imati, već govore o tome da i otac od djetetovog rođenja stvara odnos s djetetom i da mu može biti primarni skrbnik.

Tražimo Supertatu! Prijavite tatu i osvojite super nagrade

I odnos s mamom, ali i odnos s Tatom pruža djetetu osjećaj sigurnosti i pozitivan model za odnose unutar obitelji. Izgleda da postoje dvije uloge privrženosti: jedna koja pruža sigurnost, a samim time i ljubav, i druga koja osigurava uključenost u izazovna iskustva. Obje uloge privrženosti su prisutne kod svakog roditelja što djetetu pruža mogućnost uspostavljanja različitog odnosa sa svakim roditeljem. Otac, dakle, nije sporedni objekt u djetetovom životu već upravo suprotno, on postaje osoba koja ostvaruje s djetetom aktivan odnos i nije zamjena za mamu.

Kolumna Lako je biti otac, ali nije lako biti tata

Tate ne čuvaju djecu, oni su roditelji!

Važnost povezivanja od rane dobi

Povezivanje očeva s djecom je pogotovo važno u ranoj dobi jer je ta dob okarakterizirana najvećim intenzitetom brige oko djeteta, ali i razvoja dječje igre, gdje otac može vrlo kvalitetno pozicionirati svoju očinsku ulogu. Kada postoji kontinuitet uspostavljanja odnosa oca i djeteta, otac nije samo instrumentalni odgajatelj već se pozicionira kao osoba koja poznaje potrebe svoga djeteta, zna što je njegovom djetetu važno i poštuje djetetovu autonomiju i integritet

Otac nije zamjenska majka, već osoba koja bi trebala naći načine kako razviti svoj odnos s djetetom u kojem će se on osjećati autentičan i vjeran sam sebi. Ključ uspjeha u stvaranju odnosa s djetetom je da se prvenstveno otac osjeća zadovoljan svojom roditeljskom ulogom i da se nauči povezivati na svoj jedinstven način. Ono dijete koje ima mogućnost iskusiti različite načine stvaranja povezujućih odnosa je na dobitku jer uči da ne postoji jedan ispravan način povezivanja s ljudima.

Uloga tate u razvoju djeteta

Iako mame brže reagiraju na djetetove potrebe i u većini slučajeva su te reakcije automatske, očevi se ne bi trebali obeshrabriti već se izboriti za svoje mjesto u djetetovom životu jer je ono itekako važno. U literaturi se mogu naći razni načini povezivanja očeva s djecom no, važno je naglasiti da su to samo preporuke, a da uspjeh stvaranja kvalitetne veze leži u volji i motivaciji očeva, a ne u brzom receptu. 

zbližavanje 6 neprocjenjivih trenutaka koje tata treba imati s bebom

Uključenost u njegu bebe od prvog dana

Prvi korak je da otac shvaća važnost povezivanja s djetetom i od te pozicije sve kreće, jer je to zapravo preduvjet svakog odnosa. Kada se govori o načinima povezivanja očeva s djecom mogu se razlikovati kategorije njege i usvajanje rutine, utjeha te zabava kroz igru i druženje.

'I muški toaleti trebali bi imati stolove za previjanje beba'

Svakako se preporučuje biti uključen u njegu djeteta i to od prvog dana, dakle, mijenjati pelene, presvlačiti i kupati dijete ili pak aktivno se uključiti u brigu oko djeteta kada je bolesno. Neki očevi su više uključeni, a neki manje u navedene radnje i tu nema nekog pravila vezanog uz intenzitet uključenosti. Važno je da otac provodi vrijeme s djetetom kako bi naučio prepoznavati znakove koje mu dijete šalje u svrhu razvoja osjetljivosti na djetetove potrebe.

I tata može naučiti utješiti dijete

Utjeha nije rezervirana samo za mame. Uz dovoljno truda i strpljivosti otac može naučiti na koji način utješiti svoje dijete. Nošenjem djeteta, maženjem po licu, kontaktom očima, masažom i nošenjem blizu lica, otac uči kako utješiti dijete. Često očevi nose mami dijete na utjehu jer im "na prvu" ne uspije utjeha, no, potrebno je vrijeme i strpljenje kako bi se i dijete povezalo s ocem i steklo sigurnost u odnosu s njim. 

Zabava i igra su aktivnosti u kojima očevi mogu pokazati svu svoju snagu u povezivanju  s djetetom. Smiješne grimase, bacanje u zrak, igranje lovice i skrivanja, škakljanje i sve što uključuje motoričke aktivnosti su nešto u čemu djeca naprosto uživaju. 

I na kraju, kvaliteta povezivanja oca i djeteta je nešto za što je potrebno vremena. Neki očevi instinktivno se brže povežu s djecom, nekima je potrebno više vremena. Nema ispravnog načina i nije se potrebno time opterećivati, već je važno pokušavati i pronaći svoj način povezivanja s djetetom. Ponekad je potrebno potražiti pomoć i podršku. I to je u redu! Sretno!

Vašoj djeci nedostaje vitamina i minerala?
Srećom, tu su Lizzy dodaci prehrani!
Za naše male prijatelje – zabavan, jednostavan, drugačiji način uzimanja vitamina i minerala.
Koji je tvoj Lizzy?

Kolumna Zašto svi ignoriraju tatu?

Posjeti missMAMA