'Poslala sam djecu u vrtić i uzela tjedan dana godišnjeg. Točno to mi je trebalo da napunim baterije'

Unsplash+
Kad postanemo roditelji, kao da potpišemo ugovor za posao koji nikad ne prestaje. U takvim uvjetima nije lako uvijek samo davati, a nikad ne napuniti baterije, jer – nema vremena za to…
Vidi originalni članak

Roditeljstvo nije uvijek lako, niti nas baš uvijek ispunjava – nekad nas jednostavno isprazni i ne možemo pronaći niti jednu bateriju, niti jedan punjač koji bi nam vratio energiju i motivaciju za ići dalje. Ne znači to da ne volimo svoju obitelj, ne znači da smo loši roditelji, ne znači da ne želimo imati tu obitelj i da želimo biti sami. To znači da jednostavno moramo negdje, nekako napuniti te svoje baterije.

savjeti stručnjaka 8 znakova da se ne brineš dovoljno o sebi i kako to utječe na tvoju djecu

Nije lako puniti te baterije ako je sve kao i uvijek, ako se bavimo svime čime se mame svakodnevno bave. Nije lako s jednim djetetom pronaći vrijeme za punjenje tih baterija, a kamoli s dvoje ili troje. Ponekad nam, prije nego što dođe do burnouta, treba – odmor. Jednostavno – odmor.

Kate Loweth je novinarka i mama troje djece. Kad je njezina kći imala 4 godine, ona je rodila već treće dijete, napisala je u svojoj priči za Business Insider. Budući da nije, kako sama kaže, 'baby person', odnosno da zapravo nije luda za razdobljem kad su djeca još bebe, činilo joj se najbolje roditi jedno za drugim, kako bi odjednom - odradila sve pelene.

Odmah nakon porodiljnog, vratila se na posao, na puno radno vrijeme, a i suprug je radio. Za jedne praznike otputovali su kod njezine obitelji – bio je to tjedan okupljanja i uživanja u raznim svečanostima. Iako ispunjavajuće, to je bilo iscrpljujuće iskustvo. Kad tome doda i četverosatni let s malom djecom i tjedan dana s troje djece u „tuđoj“ kući, na kraju odmora bila je potpuno iscrpljena.

„Kad smo se vratili kući, imala sam još tjedan dana odmora. Ured mi je bio zatvoren zadnji tjedan u godini, što je značilo da sam imala dilemu: da svoju djecu šaljem u vrtić ili ne?“ priznala je mama, te rekla da ih je odlučila ipak poslati u vrtić. „Bilo je to upravo ono što sam trebala napraviti da napunim baterije.“

Tjedan u kojem nije radila, a djeca su išla u vrtić omogućio joj je, kaže, da se odmori i napuni energijom nakon putovanja. Dane je uglavnom provodila u kupovini na rasprodajama i družeći se s prijateljicama. Gledala je svoje omiljene TV emisije i naručivala brzu hranu koju nije morala ni s kim dijeliti.

„Uvijek sam to u svojoj glavi opravdavala misleći kako je to koristilo mojoj djeci jer su se vratila svojoj rutini i vidjela svoje prijatelje kad su se vratili u vrtić. Ali zapravo, bio je to sjajan način da priznam da je biti mama iscrpljujuće i da sam zaslužila malo vremena za sebe“, rekla je mama Kate.

Od tada je prošlo dosta vremena i djeca su joj odrasla, ali ona i dalje uzima određeno vrijeme za sebe – daleko od svoje djece.

„Osjećam da me to čini boljom majkom. Idem na vikend putovanja s prijateljicama. Pristajem na poslovna putovanja zbog kojih možda nekad propustim prvi dan škole ili školsku predstavu. To mi pomaže izgraditi karijeru i održati prijateljstva, a pomažu mojoj djeci da nauče životne vještine dok sam odsutna“, kaže ova mama, te zaključuje:

„Odvajanje vremena za sebe mojoj djeci pokazuje da sam osoba osim što sam majka. Zbog udaljenost, naša su srca još bliža.“

sve za djecu Ovih osam stvari roditelji najčešće žrtvuju za svoju djecu

Posjeti missMAMA