Objavljivanje fotografija djece na internetu može imati 'ozbiljne posljedice'

Shutterstock
Prosječan roditelj podijeli gotovo 1500 slika svog djeteta prije njegovog petog rođendana
Vidi originalni članak

Roditelji su dobili upozorenje zbog objavljivanja fotografija svoje djece na internetu ovog Božića.

Iako se mnogi roditelji žele pohvaliti svojim mališanima na društvenim mrežama, stručnjak je upozorio da postoje velike opasnosti kada postavljate fotografije svoje djece na internet. Od nedostatka zakona o privatnosti do izlaganja povjerljivih informacija, objave na društvenim mrežama mogu imati "ozbiljne posljedice", prenosi Daily Records.

To tvrde stručnjaci iz VPN Overview koji kažu da je čin "dijeljenja" - unatoč tome što se smatra modernim spomenarom uspomena - opasan.

Društvene mreže Trebaju li roditelji objavljivati fotografije djece na društvenim mrežama?

Glasnogovornik tvrtke za kibernetičku sigurnost rekao je: "U ovom svijetu društvenih medija koji se brzo razvija, dijeljenje može imati ozbiljne posljedice. Djeca su izložena opasnostima jer njihovi roditelji postavljaju granice u njihovo ime u vezi s društvenim medijima. Iako je vrijedno razmotriti ove opasnosti, sigurno postoje načini na koje možete sigurno dijeliti slike svog obiteljskog života na internetu ako ostanete svjesni mogućih posljedica i razmislite o položaju svog djeteta."

Opasnosti mogu uključivati ​​nedostatak privatnosti, jer postavke privatnosti nude lažan osjećaj sigurnosti. Čak se i fotografije vaše djece objavljene na zatvorenim računima mogu napraviti snimke zaslona i dalje distribuirati široj publici.

Osim toga, postoji malo ili nimalo propisa za dijeljenje fotografija na internetu. Možda ćete moći pristupiti politici privatnosti web stranice, ali velika je vjerojatnost da će ona biti duga i nerazumljiva.

Također možete nesvjesno predati fotografije velikim tehnološkim tvrtkama jer im odredbe i uvjeti daju prava na sadržaj koji generiraju korisnici.

Također postoji rizik da izlažete podatke o svom djetetu jer 45,2 posto objava u kojima se pojavljuju djeca na Facebooku također spominje ime djeteta. 19 posto objava na Instagramu koje prikazuju djecu navodi i ime i datum rođenja.

Slučaj djevojčice Wren Eleonor

Roditelji također trebaju biti svjesni kako su istražitelji otkrili da se deseci milijuna fotografija djece podijeljenih na društvenim mrežama ponovno pojavljuju na pornografskim platformama. Čak i ako sam materijal nije eksplicitan, komentari na njih često se nalaze na ovim platformama. Štoviše, fotografije bi se mogle digitalno manipulirati kako bi poprimile seksualnu prirodu.

O opasnostima objavljivanja dječjih fotografija na društvenim mrežama počelo se aktivnije pričati zbog trogodišnje djevojčice Wren Eleanor koja ima preko 17 milijuna pratitelja na TikToku. Njena majka i vlasnica njezinog profila Jacquelyn svakodnevno objavljuje naizgled sasvim nevini sadržaj, fotografije i isječke iz života s malom djevojčicom te na istom, dakako, dobro zarađuje.

No, to nije ono najgore. Posljednjih mjeseci korisnici društvenih mreža, a pogotovo majke, upozoravaju na činjenicu da profil malene Wren privlači predatore koji pohranjuju videa koja njezina majka javno objavljuje te ostavljaju gnjusne komentare. U početku se o slučaju ove djevojčice govorilo na Redditu, a sada se priča pretvorila u pravi pokret.

Naime, velik broj majki masovno je počeo brisati i uklanjati sav dječji sadržaj sa svojih društvenih mreža jer, kako tvrde, tek su ovim primjerom zapravo shvatile koje sve opasnosti na njima prijete.

Kao roditelji, morate voditi računa o tome što objavljujete. 

roditelji oprez 6 vrsta dječjih fotografija koje ne bi trebali objavljivati na društvenim mrežama

Posjeti missMAMA